Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Önerimiz dünkü ile aynı…

$/TL için 1.7757 desteğini test etme olasılığı arttığından alım yönünde temkinli olmakta fayda var

Bigpara Haber
€/$ paritesi dün 1.3128 seviyesinden güne başlayarak 1.3058-1.3141 bandında hareket etmiş ve 1.3120 seviyelerinden kapanmıştır. Orta vade aşağı sinyalleri artık zorlanmaya başlamış durumda.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Aşağıdaki fibonacci desteğinin hemen üzerinde tutunmaya çalışması nedeniyle yatay seyirde biraz daha giderse aşağı sinyalleri tamamen bitecek. Bunun için 3-4 gün daha bu seviyelerde tutunması gerekiyor. 1.3050 seviyeleri önemli destek durumunda 1.3197 seviyesi de güçlü desteği. Şimdilik yatay seyirde olması nedeniyle trend hareketinin ne yöne olacağını görmemiz gerekiyor. Orta vade aşağı göstergeleri son derece zayıf ve kırılabilir.

Yurt dışında €/$ paritesinin seyrini etkileyebilecek haberlere baktığımızda; İspanya bankalarının batık kredi oranlarının son 18 yılın en yüksek seviyesine çıktığını, EB bölgesinden Şubat ayında doğrudan yatırım çıkışının 5,3 milyar Avro olduğunu, ABD’de ise inşaat sektör verilerinin beklenenden kötü olduğunu görüyoruz. Çin gibi global ekonomilerde yavaşlama devam ediyor bu nedenle veriler kötü gelmeye devam edebilir. Hem ABD hem de AB verilerinin kötü gelmesi pariteyi dengelese de hangisi daha kötü diye bakıldığında AB’nin borç çevirme sorunu daha da ağır basmaktadır. ABD resesyonu AB bölgesinde daha ciddi sorunlara yol açabileceğinden €/$’ın yukarı gitmesi için olumlu haberlere ihtiyaç bulunuyor.

€/TL grafiğine baktığımızda; Dün 2.3480 seviyelerinden açılmış, 2.3409-2.3522 bandında hareket etmiş ve 2.3476 seviyelerinden kapanmıştır. Orta vade aşağı sinyallerinin devam edebilmesi için 2.34 seviyesini aşağı yönde kırmayı denemesi gerekiyor. Şimdilik bu desteği kırmadan trend aşağı diyemeyeceğiz. Zira önemli sıkışmalar var.  Bu sabah 2.3474-2.3509 bandında hareket etmesi de trend konusundaki belirsizliği açıkça gösteriyor. Beklentimiz aşağı yönde hareketine devam edeceği yönünde olsa da 2.34 seviyesinin altında tutunmadıkça yukarı dönme ihtimalini de göz ardı etmeyeceğiz. Bu nedenle de burada yeni satış öneremiyoruz. Bekleyip görelim. Özellikle TCMB istisnai gün uygulamasının yapılmamasının oluşturacağı havayı birkaç gün izlemekte fayda var.

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade göstergeler o kadar zayıflamış durumdaki ya 1.7757 seviyesinin altına sarkmalı ya da 1.82 seviyesinin üzerinde tutunmalı. 1.7850 seviyesine değdiği andan itibaren bir süredir ara verdiği aşağı sinyallerine geri dönmüş olacak. Ancak güvenli bir trend için yukarıda bahsettiğim bandın dışına çıkması gerekiyor. Şimdilik aşağı veya yukarı diyemiyoruz. Çünkü veriler pek güvenilir değil. Herşeyden önce istisnai gün uygulaması gibi piyasa dışı müdahaleler, analizlerin sağlıklı yorumlanmasını engellemektedir. Fiyatlar tamamen piyasa mekanizması içerisinde değil TCMB’nin kısa vadeli para arz politikasıyla aşırı etkileşim içerisinde oluşmaktadır. Bu durum sürpriz hareketlere zemin hazırlamaktadır. Örneğin Yukarı sinyalinin gelmeye başladığı 1.79 seviyelerinde istisnai gün uygulamasıyla TL arzı sıkılaştırılınca döviz gerilemiş ve bugünkü noktalara gelmiştir. Şimdilik sağlıklı trend oluşumunu bekliyoruz.

Dün TCMB’nin politika faizlerini beklendiği gibi değiştirmemesi sürpriz hareketlerin oluşmasını engellemiştir. Bu arada IMF’nin Türkiye enflasyon tahminini yukarı çekerek 10.6 yapması dikkatimizi çekmiştir. Çünkü özellikle bono piyasası beklenen enflasyona göre reel faiz hesabı yapmakta olup, beklenti yukarı gittiğinde bonoya satış gelmesine neden olmaktadır. Faizlerin yükseliş trendi TL’nin değer kaybı trendi anlamına geleceğinden bizleri yakından ilgilendiriyor.

$/TL için 1.7757 desteğini test etme olasılığı arttığından alım yönünde temkinli olmakta fayda var.

Okurlarımızdan uzman rumuzlu okurumuzun haklı olarak hem €/$ hem de $/TL nasıl oluyor da aşağı yönde sinyaller veriyor diye sormuş. Tek cevabı TL’nin sepet bazında değerlenmesi olabilir. Ancak aşağı sinyalleri $/TL de henüz başlamasa da ihtimal çok arttı diyelim.

Kry okurumuza da ödemesi olanlar için 1.7880 alıma uygun demiştim. Yatırım için uygun demedim. Aman dikkatli okuyalım. Net güçlü trend yok.

Önerimiz dünkü ile aynı…

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları