Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Önemli gelişmeler neler?

Bigpara Haber

Sabah itibariyle paritelere baktığımızda; €/$ paritesi aşağı trend tespitimize paralel olarak düşüşüne devam etmiş, dün 1.3641-1.3497 bandında hareket ederken bu sabah 1.3546-1.3430 bandında hareket edebilmiştir. Henüz aşağı trend devam ediyor.

Daha önce hedeflediğimiz 1.35 seviyeleri hala satış eğilimli olarak gerçekleşmiştir. 1.3360 seviyeleri önemli bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. AB bölgesinde sorunlar büyüdükçe ve tahvil satışından kaynaklanan faiz yükselişi gerçekleştikçe düşüş devam edecek gibi görünüyor.

$/TL grafiğine baktığımızda; €/$ paritesinde USD’nin değer kazanmasına paralel olarak yukarı trend hareketine devam ederek dün 1.8042-1.7834 bandında hareket etmiştir. Bu sabah 1.8076-1.7963 bandında hareket etmektedir.1.8034 kritik seviyesinin üzerinde kalırsa teknik analize portföy yöneten profesyonellerin “rising wedge” dedikleri formasyon gerçekleşeceğinden 1.85 seviyesine kadar sert çıkma riski bulunmaktadır.

Önce şu konuya netlik kazandıralım; Yazılarda tesbit ettiğim ve sizlerle paylaştığım olumsuz veriler sadece tedbirli olmanız ve piyasalardaki gerçek durumu tüm çıplaklığıyla görmeniz içindir. Yoksa ne umut taciri ne de felaket tellalı olmak gibi bir düşüncemiz yok. Şimdi gelelim önemli gördüğümüz gelişmelere.

Yurt dışından bizi ilgilendiren haberlere bakarsak; ECB İtalya tahvili alıyor haberi borç krizinin devam ettiğinin göstergesi. Zira yükselen faizler ve CDS primleri ECB’yi bunu yapmaya itiyor. Aksi halde borçlanmalar daha da zora girecek. FED Evans politika faizinin 2013 ortasına kadar düşük kalacağını açıklaması faizlerin en azından uzun bir süre daha merkez Bankası kaynaklı artmayacağını söylüyor. Ancak piyasa riskleri nedeniyle piyasadaki tahvil satışları faizleri yukarı iten ana neden. Geri alım ihaleleri yerine ECB alım yaparak destek veriyor. Dolayısıyla mali piyasalar kökenli bir faiz artışı olacak görünüyor. Yunanistan’da borcunu ödemeyen sağlık bakanlığının elektriği kesilmiş. Orada durum iyice kötüleşti. İspanya ekonomisi 3. çeyrekte büyümedi. Çin’de yumuşak bir iniş beklentisi arttı. (Kaynak: foreks)

Yurt içinden haberlere bakarsak bono faizleri hafif hafif yükseliyor. Çünkü alternatif getiri faizleri yukarı gidiyor. Bunun yanında TCMB piyasaya repoyla verdiği günlük kullandırım tutarını 2 milyar 600 milyon TL’ye çıkardı. Demek ki para piyasasında TL talebi arttı.

Bonodan TL’ye dönüş dövize alım getirebilir. Özellikle yabancı pozisyon kapamasından kaynaklanıyorsa. Bu arada yurt dışındaki dalgalanmaların yurt içine göre çok fazla olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Geçmişte Türk piyasalarındaki volatilitenin puan düşürme nedeni olarak kullanıldığını hatırlıyorum. Şimdi global piyasalardan daha istikrarlıyız ama bunu konuşan rating kuruluşu her nedense yok! Bu arada AB rating kuruluşlarını her yerde konuşup krizi derinleştirmesin diye baskı altına almaya çalışıyor.

İşte batının adaleti. Konu Türkiye olunca serbest rekabet ve demokrasi diyenler konu kendileri olunca, kurtarma veya zorla susturmaya kadar işi götürebiliyorlar. Neyse görünen köy kılavuz istemiyor...

Günlük önerimize gelince; $/TL de yukarı sinyalleri gelmesi ve yükseliş olasılığının artması nedeniyle 1.80 seviyesinin altında bir miktar alım yaparak yükselişi değerlendirmekte fayda olabilir.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları