Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Neler oldu da dolar değer kaybetti ve altın fırladı?

Dün 12. Eylül tarihli yazımızda da belirttiğimiz gibi bol bol dalgalanmanın olduğu bir gün geçirdik

Bigpara Haber
Dün 12. Eylül tarihli yazımızda da belirttiğimiz gibi bol bol dalgalanmanın olduğu bir gün geçirdik.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

1.29 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2858-1.3002 bandında dalgalandı. Aşırı riskli bölgede olması nedeniyle alım önermemekle birlikte orta vade yukarı sinyallerinin yeni haberlerle trendi onayladığını görüyoruz. Dün önerdiğimiz günlük işlemler karla sonuçlanmış ancak risk alıp elinde tutanlar oldukça iyi karlar yazmış görünüyor. RSI seviyesinin 75 olması riskin ne kadar yüksek olduğunu açıkça gösteriyor.
Hatırlarsanız daha önce 1.26 fibonacci direncini kırarken bayağı oyalanmıştı. Şimdi daha güçlü fibonacci direnci 1.3047 seviyelerindedir. Kısa vadede çok güçlü bir direnç.Hala orta vade göstergeler yukarı demeye devam ediyor.

USD/TL grafiğine baktığımızda; 1.8075 seviyesinden güne başlamış ve 1.8005-1.8136 bandında hareket ettiğini görüyoruz. Kapanışı günün en düşük seviyelerine yakın yapması tepki çıkışlarında başarısız olduğunu gösteriyor. Orta vade aşağı sinyalleri özellikle 1.7973 seviyesinin altına sarktığı takdirde daha fazla etkili olacak gibi görünüyor.
EUR/TL grafiğine baktığımızda risk göstergesi açısından her zaman yaşanmayan bir seviyeyi gözlemliyoruz. RSI neredeyse 80 seviyesine gelmiş durumda. En son 25 temmuzda 80 seviyesini görmüştü. Dün 2.3329 seviyesinden güne başlamış, 2.3303-2.3435 bandında dalgalanmıştır. Orta vade göstergeler yukarıyı göstermeye devam ediyor.

Gelelim altına; Dün gelişmeler altının yeni bir sert yukarı yapmasına neden oldu. Hatırlarsanız aşırı riskli bölgede olduğunu ancak yukarı sinyallerinin devam ettiğini görüyoruz. RSI 80 seviyesinin üzerinde ve ons fiyatı 1.730’u gördü.

Peki dün neler oldu da USD değer kaybetti ve altın fırladı?

FOMC’nin Eylül ayında 23 milyar USD tutarında mortgage destekli tahvil alması bekleniyor. Bu parasal genişleme demek. Alımlar bugün başlayacak. Bunun yanında görmezlikten gelinen önemli bir haber var. Yunanistan’ın 3. Kurtarmaya ihtiyacı olacağını IMF gibi yetkili ağızların söylemesi ve bu haberin Yunanlı Yetkililerce yalanlanması. Zaman kimi haklı çıkaracak göreceğiz. Ancak faiz artışları sanki IMF haklı olacak dedirtiyor. Yani €/$’da olumsuz haberler duyulmuyor. Herkes parasal genişlemeye odaklanmış durumda.

Günlük önerimiz; 1.3019 seviyelerinde €/$ satarak geveşemelerde yerine koymak mantıklı görünüyor.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları