Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Ne zaman dolar alıp satmalı?

Bigpara Haber

Güne Türkiye için önemli sayılabilecek iki dış haber ile başlamak istiyorum. TIME dergisinde Sn Başbakanın Orta Doğudaki popülaritesini anlatan ve kapak yapan yazısı ve Brezilya’nın not artırımı.

Her ikisi de Türkiye’yi tekrar ilgi odağı haline getirebilecek gelişmeler. Bu nedenle yabancı fonların risk ayarlamasında BRICS-T denilen grup içerisinde Brezilya ve Türkiye’nin birlikte bulunması bu grupta daha fazla risk iştahının artması anlamına gelecek. Türkiye de bu grup içerisinde olduğu için yabancıların Türkiye’ye ilgisini artırabilir. Sanayi üretimi ve ciro endeksleri gibi çok önemli veriler de bunu kolaylaştıracak gibi görünüyor. Teknik verilere henüz girmemiş bu gelişmenin bir kenara not edilmesinde fayda var.

Sabah itibariyle baktığımızda €/$ grafiğinin 1.3422’lere kadar gevşedikten sonra 1.35 seviyelerinde güç toplamaya çalıştığını görüyoruz. Ancak $/TL €/$ dün 1.35 seviyesindeyken 1.80 seviyesini aşağı zorluyordu, ancak mevcut dakikalarda 1.8150 seviyelerine yükselmiş görünüyor. Demek ki TL sepete göre değer kaybediyor. €/$ orta vade aşağı sinyalleri üretmeye devam ederken 1.35 seviyelerinde toparlanmaya çalışması, kısa vade tepki çıkışı potansiyeli oluşması nedeniyle orta vadeli aşağı sinyalleriyle tezat oluşturmaktadır. Bu nedenle göstergeler kısa ve orta vade aynı yönü gösterene kadar bu paritede öneri yapmayacağız.

$/TL grafiğine baktığımızda dün 1.7996-1.8284 bandında hareket etmiş ve gece 1.8278 seviyesinde kapatmıştır. Yükselmenin gece olduğuna dikkatiniz çekmek istiyorum. Kısacası ABD piyasaları açıkken TL’ye satış geliyor. Bugün ise dün gördüğü en yüksek seviyelerden açılmış ancak Türkiye piyasaları açılmasına doğru da 1.8150 seviyelerine gevşemiştir. Dün akşam piyasalar kapandığında 1.80’i aşağı kırmayı deniyordu. Bu arada daha önce uluslar arası portföy yöneticiler için önemli gösterge olan “rising wedge” (Türkçe karşılığı yükselen takoz deniyor) gerçekleştiği için 1.85 hedefi oluşmuş durumda. Ciddi portföy hareketleri olan bir dönemde riskin yüksek olduğunu daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Aman unutmayın.

Önerimiz; yukarı trendine devam eden $/TL’yi 1.80 seviyelerine yaklaştıkça alarak (yani TL’den usd’na dönerek) yükselişleri kara çevirmek mantıklı görünüyor.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları