Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Komedi gibi değil mi?...

Bigpara Haber
Bugün son derece önemli bir gündemle piyasalar açılıyor. ABD`nin ilke kez S&P tarafından notunun bir alt kademeye indirilmesi. Tarihte ilk kez olan bu olay sanki tüm piyasaları darmadağın edecekmiş gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor. Dolar taşımanın riskinden bahsedilmiyor.

Oysa Global değişim aracı olarak kullanılan $, ABD`nin para basması ve borçlarının GSYIH`ye oranının %100`ün üzerine çıkması gibi konular yeterince irdelenmiyor. Sadece ABD`deki bu gelişme diğer piyasaları yıkacak imajı yayılmaya çalışılıyor.

Aslında İsrail borsasına baktığımızda sert düşüşler olmuş, Bizde ise ABD`nin notu düşmeden borsa aşırı tepki vermiş durumda bile. USD`nin değişim aracı olmasının vereceği sancılar muhakkak olacak gibi görünse de, ilk sinyal en derin olduğu kabul edilen €/$ paritesinde göründü ve €/$ 1.4280’lerden 1.44’lerin üzerine kadar yükseldi. Açıklaması şu; ABD`nin notunun düşürülmesi avro karşısında dolara değer kaybettirdi. Son derece doğal gelişme. Kaldı ki İtalya’nın Borç/GSYİH oranı %120, Yunanistan’ın %160 ve borçlanma sıkıntısı AB Bölgesinde önemini hala koruyor.

Gelelim TL`nin verdiği tepkiye; ABD`nin notunun düşürülmesiyle cuma günü 1.7445`e kadar yükselen $/TL bu sabah 1.7630`u gördükten sonra 1.7530`lar seviyesinden işlem görüyor. Açıklaması şu; ABD`nin notu düşürüldükten sonra ABD doları TL karşısında değer kazandı. Komedi gibi değil mi... Bu oyun umarım yakında son bulur. Ne mantığa ne de sisteme uygun olmayan bu hareketin neden kaynaklandığının TCMB, Hazine ve BDDK tarafından detaylı incelenmesi gerekmektedir.

Bugün Türkiye`de Ekonomi koordinasyon Kurulunun toplantısı var. Toplantıdan gelecek açıklamalar piyasa üzerinde etkili olacaktır. G20 Maliye Bakanları ortak açıklamalarının İspanya ve İtalya tahvillerine getirdiği olumlu havanın içerde de yansıması olabilir. Ayrıca ECB borç krizini önlemek için gerekirse tahvil alımı yapacağını açıkladı.

Bugün için önerimiz; aşırı dalgalanmaların devam edeceği bu günlerde riski sevmeyenlerin işlem yapmaması, riski sevenlerin ise aşırı değersizleşmiş TL`de günlük 1.75 üzerinde satarak aşağıdan yerine koymayı denemeleridir. Bu tür piyasalarda tepkiler çok sert geldiği için sert ve büyük hareketler olabilmektedir. Günlük önerilerin o gün veya 24 saat içinde mutlaka kapatılması gerekliliğini daha önce de söylediğimiz gibi tekrar hatırlatıyoruz. $/TL`nin aşırı riskli bölgede olmasına rağmen orta vade aşağı sinyali verebilmesi için 1.68`in altına kadar güçlü bir satış dalgasına ihtiyaç bulunmaktadır.


Hepinize iyi bir hafta geçirmenizi dileriz...
Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları