Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Kısacası durum şu...

Bigpara Haber

Dün AB liderler zirvesi ve Çin enflasyon verileri güne damgasını vurdu. Hatırlarsanız €/$ grafiğinde yukarı sinyali vardı. Bu sinyal aslında AB liderler zirvesinden sorunlara çözüm çıkacağı umudunu da yansıtıyordu. Olumlu bir haberle de €/$ ciddi bir yükseliş gösterecekti.



Ama maalesef özellikle İngiltere’den gelen açıklamalar AB’nin önünün kesilebileceği sinyalini verince (Bilindiği gibi İngiltere paund kullanıyor, avro değil), liderler zirvesinden umut vadedecek bir somut öneri çıkmayacağı görülmeye başlandı. Umut dolu havanın değişmesi €/$ paritesini aşağı itti.

Sabah itibariyle hemen grafiğe baktım. Acaba bu hareket teknik olarak yönü aşağı çevirdi mi diye. Düşüş sinyalinin gelebilmesi için €/$ paritesinin 1.3280 seviyesinin altına sarkması gerekiyor. Ancak şu ana kadar gördüğü en düşük seviye 1.3282. Bu nedenle de sinyal henüz gelmiş değil. Son işlemler 1.3288 seviyesinde. Eğer 1.3279 satış fiyatına gelirse Bütün beklentiler bozulacak. Şu ana kadar AB bölgesine çözüm geleceği beklentisiyle €/$ güçlü durmaya çabalıyordu. Bugün deyim yerindeyse ‘Dananın kuyruğu kopacak’. Şu an için genelde 20 günün üzerinde süren yukarı sinyalinin 8. gününde ve adeta sırat köprüsünde. Gün içinde sat sinyali gelme riski var.

Dün başlayan liderler zirvesinde ağız dalaşı dışında pozitif bir gelişme olmadı desek yeridir. Bu arada Çin enflasyon verilerinin beklenenin çok altında çıkması Çin’de de soğuma sinyallerinin hızla geldiğini gösteriyor. Kaldı ki Çin sanayi üretim verisi de son zamanların en kötüsü ve beklenenin altında geldi. Uzak doğu borsalarında gelen satışlar da bu yüzden.

Morgan Stanley Brezilya’nın 5 yıllık CDS’lerinde satış önerirken Türkiye’ninkilere alım önerdi. Bu durum Türkiye’nin riskinin azalmakta olduğu anlamına geliyor.

Son gelişmeler €/$ paritesine bağlı olarak $/TL paritesinin de yukarı yönde oynamasına neden oldu. Aslında olması gereken $/TL aynı kalıp €/TL düşmeliydi. Ama sanki AB liderler zirvesi Türkiye için toplanıyormuş gibi, oradaki sorun hemen TL’ye değer kaybettirme fırsatı olarak kullanılıyor. Sepette TL’ye değer kaybettirildi. Sebebi Morgan Stanley’in önerisiyle Türkiye daha az riskli mesajı olabilir mi acaba! Her nedense her güzel haberde TL değer kaybedecek duruma geldi de. Sanayi üretimi Dünya’ya güçlü ekonomi mesajı verirken...

Grafikte $/TL aşağı sinyali vermeye devam ediyor. Diğer paritelerdeki dalgalanmalardan olumsuz etkilenmekle beraber yukarı sinyali üretebilmesi için 1.8750 seviyelerini görmesi lazım. Şimdilik yön hala aşağı. Ancak gün içi yeni gelişmelerden etkileniyor. Bu arada 1.87 seviyesinde çok güçlü direnci var. Bu arada Türkiye Ekim ayı sanayi üretimi 7.3 ile piyasa beklentisinin çok üzerinde.

Kısacası durum şu. Avrupa, Çin, ABD resesyon ve güven bunalımıyla savaşırken, Türkiye hem daha düşük risk seviyesi hem de daha güçlü dinamizmiyle para birimi değersizleştirilerek cezalandırılıyor. Yetkililerin Türkiye’nin makroekonomik verilerindeki başarıyı anlatacak road show’lara (dış tanıtım toplantıları) çıkarak sermayenin daha fazla dikkatini çekmesi gerekiyor. Yoksa değersizleşen TL hem sermaye girişini engellemekte, hem faiz yükseliş trendi oluşturmakta hem de enflasyon tehdidi oluşturmaktadır.

Günlük önerimiz; Ana trendin aşağı olması nedeniyle yükselişlerde $/TL satarak pozisyon almak ve gevşemelerde karı realize etmektir.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

NOT: AB liderler zirvesi devam ettiği için bugün her türlü sürprize hazırlıklı olmalıyız. Sabah okuyucularımızı yorumlarını okudum. Dün benim önerimin tersini yaparak para kazandığını söyleyip yorumlarımı bekleyen okurumuzu tebrik ederim. İnşallah her zaman kazanır. AB liderlerinin bu kadar beceriksiz olacağını piyasalar her halde beklemiyor. Bakalım bugün de aynı tutum devam edecek mi? Yorumlarım piyasadaki gelişmeler ve teknik verilere dayalı olduğu için hata yapabileceğimi her zaman belirtiyorum. %100 tutturma iddiam zaten olamaz. Çok hızlı veri akışı olduğu için herşey her an değişebiliyor ama sizi temin ederim ki yazıyı yazdığım şu saatlerde bile $/TL aşağı sinyali üretiyor. Yukarıdaki yazıda Türk CDS’i alın önerisi TL değerlenmesi anlamına da geliyor. Kaldı ki AB’nin sorunu TL’ye neden değer kaybettirsin ki? Türkiye’nin AB den başka fırsatları da var. Sanayi üretim verisi bunu söylüyor. O yüzden çok yüksek. Ama görüşünüze saygı duyuyorum. İnşallah her zaman kazanırsınız. Okurlarımın kazanması beni mutlu eder.

Sepet ile ilgili soruya gelince. $ ve €’nun eşit miktarda dağılımıyla TCMB’nin takip ettiği bir gösterge diyelim. 1 usd 0.80 euro/cent olduğunu hatırlıyorum. 2.20 civarının üzeri TCMB’yi rahatsız ediyor. Müdahaleler ona bakılarak kararlaştırılıyor.


Her şey gönlünüzce olsun...

Yazarın Diğer Yazıları