Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Kararsız piyasa var... Aşırı riskten kaçının

Genel olarak kararsız piyasalar gözümüze çarpıyor bu durumda aşırı riskten kaçınmalıyız

Bigpara Haber
Dün 1.2548 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2569-1.2472 bandında hareket etmiş ve 1.2502 seviyelerinden kapanmıştır.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam ediyor. Ancak spread’lerin (en yüksek ve en düşük işlem gördüğü fiyat aralığı) dar olması sürpriz hareketler gelebilir demek.

Çünkü piyasanın kararsızlığını gösteriyor. 1.2450 seviyelerinde bulunan destek kırılmadan sağlıklı bir trendden bahsetmek çok zor. Şimdilik aşağı eğilimli demekle yetinelim.

$/TL grafiğine bakarsak; Orta vade aşağı sinyallerinin aşırı zayıfladığını, er an yukarı sinyallerinin gelebileceğini görüyoruz. Bugün içerisinde 1.8250 seviyelerinden işlem görebilirse bazı orta vade aşağı yönlü göstergeler bozulacak. Dün 1.8156-1.8245 bandında hareket etmişti. Kapanış ise 1.8211 seviyelerinde olmuştu. Bu sabah ise 1.8183-1.8225 bandında hareket etmiş, son işlemler ise sabah itibariyle kapanışın altında 1.8188 seviyelerinde gerçekleşmektedir. €/$ paritesindeki USD lehine hareket bugün $/TL’ye henüz yansımamış durumda. Her an aşağı sinyali bozulabilir.

€/TL grafiğine baktığımızda; Dün 2.2788 seviyelerinden güne başladığını, 2.2848-2.2708 bandında hareket ettiğini ve 2.2776 seviyelerinden kapandığını görüyoruz. Bu sabah ise 2.2750-2.28 bandında hareket etmiş olup, orta vade aşağı sinyallerinin sona ermesi için 2.2850 seviyelerini görmesi yeterlidir. Çok zayıf aşağı sinyali gelmesi nedeniyle  her an trend yukarı dönebilir.

$/JPY grafiğine baktığımızda orta vade yukarı (JPY TL’ye karşı değer kaybedebilir demek) sinyalleri gelmeye devam ederken dün 80.44 seviyelerinden 79.44 seviyelerine hızla gevşediğini görüyoruz. Aslında bundan daha büyükleri bile bu paritede olağan hareketlerdir. Düşüş global risk iştahının azaldığını gösteriyor. Global resesyon kaygılarının artması paranın JPY’ne kaymasına neden oluyor. 79.60 seviyeleri önemli destek konumundadır. 80.60 fibonacci direnci olup birkaç kezdir buralarda sert satışlar geliyor.

GBP/USD grafiğnde son günlerdeki sert düşüşe rağmen orta vade yukarı sinyalleri henüz son bulmuş değil. Tepki çıkışı gelme ihtimali bir hayli fazladır. 1.5640 seviyesini test etmesini bekliyoruz.

Yurt dışında hava biraz olumsuz. Global büyüme konusundaki korkular artmış durumda, ayrıca FED’in aldığı tedbirleri çok yetersiz bulanlar da var. Ortak tahvil çıkarma konusunda Almanya’nın sorun çıkarması, Yunanistan’ın iflasına kesin gözüyle bakılması, İspanyol bankalarının notunun düşürülmesi ve daha bir sürü olumsuz veri risk iştahını olumsuz etkiliyor. Bu durumda dikkatli olmak lazım. Bu arada Suriye’nin ortak araştırma komisyonu gibi önerisi karşılık bulursa TL’ye yarayabilir. Ancak tam tersine eleştiriler yükselirse risk almak istemeyenlerin kısa vadede risk ayarlamalarına gitmesine neden olabilir.

Önerimiz; Genel olarak kararsız piyasalar gözümüze çarpıyor bu durumda aşırı riskten kaçınmalıyız. Pozisyon almak isteyenlerin yukarıda belirtilen ana orta vade trendleri dikkate alarak pozisyon taşımaları daha güvenli.

Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları