Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

İşin aslına bakmak lazım

Dün yazımın altında oflu rumuzlu okurumun bir yorumu dikkatimi çekti “hocam yine ters köşe olduk” demişti

Bigpara Haber
Dün yazımın altında oflu rumuzlu okurumun bir yorumu dikkatimi çekti “hocam yine ters köşe olduk” demişti. Gerçekten de her an farklı gelişmelerin olduğu ve söylentilerin aşırı fazla olduğu böyle ortamlar ters köşeye zemin hazırlıyor. Orta vadeli göstergeler bile kıl payı sinyaller ürettiği için her an bir yerden kroşe yumruk gelecekmiş gibi bir hava var.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Böyle olunca da spekülatörlere gün doğuyor. Bir gün İspanya’yı batırıyorlar ve diğer gün de Avrupa’yı kurtarıveriyorlar. Tabii hepsi söylemde kalan şeyler.

AB liderler zirvesinde ülkeleri kurtarma fonunun bankaları kurtarma fonuna dönüştürme kararı sevinçle karşılanırken piyasaya da deyim yerindeyse iyi bir “gaz” verilmiş oldu. Ama işin aslına bakmak lazım. Şimdi sadece ülkeler borçlanma problemlerinde ECB’den yardım almayacak. Manüpilasyon yapan Barclay’s tan tutun da nakit akışını tutturamayan her bankaya kadar herkes ECB’de sıraya geçecek. Bakalım mermi nerede bitecek.

Türkiye’de cari açık iç talebin durulmasıyla beraber hızla düşüşe geçerken enflasyon da emtia fiyat düşüşüne paralel olarak beklenenden düşük geldi. Umarım reel sektör bu düşüşleri kar marjlarını düşürerek sağlamamıştır. Bir yandan beklenenden yüksek büyüme (Avrupa’nın yıllık beklentisinin üzerinde çeyrek dönem büyüme), bir yandan siyasi istikrarın sürüyor olması her açıdan Türkiye’yi cazibe merkezi yapmaya devam ediyor. Bu nedenle de Suriye kartını oynayanların oyununa gelmemek gerekiyor.

Parasal genişleme tekrar gündeme geldi. Japonya ve ABD parasal genişlemeyi tartışıyor. Eğer gerçekleşirse altın gibi emtealar ve borsalar hızla yükselir, faizler yeni dip yapar.

Teknik verilere baktığımızda;

€/$ paritesi 4 gün önce yaptığı sert yükseliş bandında yatay seyirde adeta çakılmış durumda. ECB faiz indirimini bekliyor. Toplantı Perşembe günü olacak. Düşük hacim ve dar marj nedeniyle günlük işleme müsait değil. Net bir trend hareketi yok.

€/TL 4 gün önce verdiği yukarı sinyalini bozmak üzere. 2.2560 seviyeleri yukarı trendin bozulduğu anlamına gelecek. Net bir trend hareketi yok.

$/TL grafiğine baktığımızda; 4 gün önce gelen yukarı sinyaller 1.79 seviyesini test ettiği an bitecek. Kısacası burada da trend hareketi yok.
Hatırlarsanız dalgalanma sonrası yorumu geç yazmıştım. Piyasayı net görebilmek için. Büyük dalgalanmalar daima panikle işlem yapanlara para kaybettirir. Bu yüzden de dalgalanmanın göbeğinde kafaları karıştırmak istemedim. Özetle ciddi bir hareket öngördüğümde yazının altındaki okuyucu bölümüne açıklama yazıyorum. Trend döndü dikkat edin vb gibi yorumlar zaman zaman okuyucu bölümünden sizlere ulaştırılıyor.

Şimdi gündem cari açık hızla düşerken, büyüme ve enflasyon verisi iyi gelmişken not artırımı için “metodolojiler” ne diyor acaba? Bence S&P’nin bir an önce Türkiye analizini güncellemesi lazım.

Öneri; Perşembeyi beklemeye devam. Mevcut pozisyonlar için dalgalanma öncesi yorumumu lütfen okuyun.

Bu arada Abdullah lale okurumuz GBP/USD trendi aşağı,  Sevgili Hakan USD/JPY yukarı trend içerisinde, kry okurumuz ECB faiz indirimi şu an fiyatlara girdi. Eğer olmazsa piyasa bozulur ve Euro çok değer kaybeder. Olursa çok fazla etki beklemiyorum. Büyümeye bağlı güçlü TL yorumu da son derece yerinde. Gerçekten çok etkisi var.

Ayrıca, Eylül gibi USD rallisi bekleyen okurum gerekçeyi paylaşırsa çok sevinirim.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları