Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Herkes beklesin!

Bigpara Haber
Dün iki farklı piyasa izledik. Birincisi TCMB açıklamalarından önceki stabil sakin orta vadeli aşağı sinyalleri veren ve bu nedenle 1.68`lere kadar gevşemiş $/TL piyasası, diğeri, de TCMB açıklamalarından sonra dalgalı, agresif yükselen ve panik içinde olan bir $/TL piyasası.

Dün yazımızda TCMB açıklamalarından sonra önemli dalgalanmalar yaşanabileceğini belirtmiştik, ancak işin bu boyutlara varacağını doğrusu tahmin edememiştik.

TCMB`nin ana görevi fiyatlar genel seviyesindeki istikrarı sağlamaktır. Dolayısıyla Fiyatlar genel seviyesinde önemli bir oynaklık riski gördüğü takdirde mali araçları kullanarak piyasayı regüle eder. Dün yapılan sürpriz toplantı ve alınan sürpriz kararlar piyasayı ciddi şekilde rahatsız etmiştir.

Neden mi? Sırasıyla sayalım;

TCMB sürpriz toplantı yaparak piyasaya çok önemli acil bir konu olduğu mesajını vermiştir. Toplantıda aldığı kararlarda döviz likiditesi sağlayacağım diyerek piyasadan USD çıkacağı imajını vermiştir. Bu acil kararların ve toplantının yapılma gerekçesi mevcut verilerle açıklanamadığından, piyasa bilmediğimiz ciddi bir olumsuz veri var korkusuna kapılmıştır. Nihayetinde piyasada taşlar yerinden oynamıştır. Dolardaki bu hareket TCMB`nin ana hedefi fiyatlar genel seviyesindeki istikrarı kurların maliyetlere yansıması nedeniyle kısa vadede sekteye uğrayacaktır.

Ayrıca orta vadeli aşağı sinyalleri bozulmuş olup, trend oluşumu için bir süre beklenmesi gerekmektedir. Bunun reel sektör açısından anlamı; Kimse bir süre önünü göremeyeceğinden, yani fiyat veya maliyet oluşturamayacağından ekonominin çarkları bir süreliğine duracaktır.

ABD verilerinde olumsuz tablo petrol fiyatlarını aşağı ittiğinden global resesyon konuşulmaya başlanmıştır. AB bölgesinde ise İspanya ve İtalya zorlanarak da olsa borçlanabildiler. Ancak faizler tarihi zirvelere çıkmış durumda. Kısacası Yatırımcı AB ve ABD tahvillerine çok da gönüllü değil.

Bizde ise kurlardaki hareketin tam aksine Bono faizleri düştü, diğer bir deyişle bonoya alış geldi. Kısacası hem bonoya hem de dövize alış gelmesi normal olmayan piyasa koşullarını yansıtıyor.

Bugünkü önerimiz; $/TL de trend oluşumuna kadar işlem yapmadan beklemek. Piyasadaki panik havasının sakinleşmesini görmek daha faydalı olacaktır. Ancak riski sevenler,1.74 seviyelerinin üzerinden satabilirler. Çünkü teknik olarak nadiren yaptığı bollinger bandı yukardan deldi hareketi nedeniyle sert düşüş olasılığı yüksek.


Saygılarımla,
 
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları