Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Hedefimiz 1,7755 seviyesi

Önerimiz; USD/JPY paritesinin kısa sürede aşırı yükselmesine rağmen buna ayak uyduramayan...

Bigpara Haber
Dün €/$ paritesi 1,2967 seviyesinden güne başlamış, 1,2966 seviyesinden gelen alımlarla da 1,3118 seviyesine kadar yükselerek orta vade aşağı sinyallerinden bazılarının son bulmasına neden olmuştur.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Kapanışı 1,3108 seviyesinde yapması yukarı yönde hareketine devam etme ihtimalinin yükseldiğini göstermektedir. Bu sabah güne 1,3088-1,3115 bandında başlamış olan parite düne göre en yüksek seviyelerde yatay seyirde hareket etmektedir. 1,3145 direnci çok kritik olup şimdilik yakın zamanda kırmasını beklemiyoruz. 1.2974 seviyesinde ise alımlar gelmektedir.

Avro/TL paritesine baktığımızda; Dün 2,3321 seviyesinden güne başlamış, 2,3313 seviyesinden gelen alımlarla da 2,3566 seviyesine kadar yükselmiştir. €/$ paritesindeki yükselişin buraya aynen yansıdığını görüyoruz. Bu sabah da paralel bir hareket sergilemeye devam eden parite, 2,3539-2,3574 bandında hareket etmektedir. Avro/TL paritesi henüz yukarı sinyalleri üretmese de €/$ paritesinin yukarı potansiyelinin burayı da yukarı yönde etkileyeceğini sizlerle daha önce paylaşmıştık. Aynı düşüncemizi hala koruyoruz. Özellikle 2,3690 seviyesini görürse o zaman burada da yukarı sinyalleri gelmeye başlayacaktır. 2.3673 bugün için önemli ve güçlü direnç konumundadır. Destek ise 2,3433 seviyelerindedir.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1,7980 seviyesinden güne başlamış ve 1,8012 seviyesinden gelen satışlarla 1,7952 seviyesine kadar gevşemiştir. Kapanışı 1,7973 seviyesinden yapan parite €/$ paritesindeki yükselişe paralel bir düşüşü tam anlamıyla gerçekleştirememiş görünüyor. Bu sabah 107961-1,80 bandında işlem gören paritede orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam ediyor. Hedefimiz normal piyasa koşulları altında 1,7755 seviyesidir.

USD/JPY paritesi yükselişlerini sürdürüyor.Kur savaşlarını gündeme getiren Japonya USD/JPY paritesini 77’den 95,44 seviyelerine kadar yükselmesine neden olacak beklentiler yaratmış durumda. Özellikle Merkez Bankasının politize olacağı beklentisi ve Yen’e değer kaybettirileceğine inanılması her verinin bu şekilde değerlendirilmesine yol açıyor. Bollinger bandın üst çizgisini aşan, RSI göstergesinde de üst çizgiye yakın giden bu paritede kısa vade yukarı pozisyon almak çok ciddi görünüyor. Uzun vade de ise hala yolu var.
Yurt dışındaki gelişmelere baktığımızda;
BOJ Mart ayı raporunda ihracat ve sanayi
üretimine ilişkin beklentilerin yukarı çekildiğini ve ekonomide zayıflama durduğu açıklamalarını görüyoruz. Buna rağmen USD/YEN paritesinin sert yükselmesi piyasanın ne kadar sağlıksız olduğunu gösteriyor. Bunun yanında global türev işlemlerin 8 yıldır ilk kez düşüş göstermesi de bu piyasanın durumunun da müdahale ve sürpriz hareketlerin çokluğu nedeniyle ne duruma geldiğini göstermesi açısından önemli.

ECB Rasmussen’den gelen açıklama likidite sağlama konusunda önemli ip uçları veriyor. ECB’nin görevinin küçük-orta ölçekli işletmelere daha fazla likidite sağlamak değil demiş. Kısacası daha fazla para istemeyin diyor. ECB’nin 2013 ve 2014 yılları için €/$ paritesini 1,35 olarak tahmin etmesi ise ilginç. Çünkü piyasaya hedef vermiş oluyor.

Draghi’nin açıklamalarından şimdilik faiz indirimi olmasa da gelecek aylarda bu konunun gündemde kalacağı anlaşılmaktadır. Bu durum Avro cinsi tahvil faizlerinin düşüş yönünde baskı yapmasına neden olacağından geçici Avro talebi yaratabilir. Bu arada ECB faiz indirimi beklentisini de artıracak bir açıklama. Bu arada ihtiyaç olunduğunda genişlemeci para politikası izleneceği açıklamaları da son derece önemli. Çünkü bu açıklama piyasalardaki saadet zinciri şimdilik devam edebilir demek.

Çinin Şubat ayında ihracatının beklentilerden yüksek artması piyasalardaki olumlu havayı artırabilir.

Önerimiz; USD/JPY paritesinin kısa sürede aşırı yükselmesine rağmen buna ayak uyduramayan €/JPY paritesinde yeni orta vade yukarı sinyalleri gelmesi, €/$ paritesinin de yukarı yönelmesi nedenleriyle EUR/JPY paritesinin yukarı yönde izlenmesi teknik açıdan fırsatlar yaratabilir.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları