Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Hangi seviye alım için uygun?

Artık aşağı trend daha güçlü görünmeye başladı. Ancak bundan sonra sert düşüşler beklemiyoruz...

Bigpara Haber
$/TL grafiğinde orta vadeli bir gösterge olan üçgen formasyonunu aşağı yönlü sert kırdıktan sonra diğer göstergelerin de bunu yakından takip ettiğini görüyoruz. Artık aşağı trend daha güçlü görünmeye başladı. Ancak bundan sonra sert düşüşler beklemiyoruz.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Teknik açıdan üçgen formasyonunu aşağı yönde kırması nedeniyle daha önce zarar sınırlaması amaçlı stop emirlerin işleme sokulmasıyla birçok kişinin almasına bile fırsat vermeden hızlı bir iniş gerçekleştirdi.  Bu düşüşün önümüzdeki günlerde 1.74 seviyelerine kadar sürmesi beklenebilir. Bu trend kanalı içerisinde 1.7870 seviyeleri çok güçlü bir direnç konumunda olduğundan satış için yakından takip edilmesi gerekiyor. Dünkü kapanışı olan 1.7694 seviyesinin üzerinde kapatması tepki çıkışı sinyali olarak yorumlanmalıdır. Sabah itibariyle 1.7712-1.7632 bandında işlem görmüştür. 1.7606 fibonacci seviyesinde yukarı yönde tepki verme ihtimali çok yüksektir.

€/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyallerin gittikçe güçlenmeye başladığını görüyoruz. Her iki parada da TL’nin değer yapma potansiyelinin artması, önümüzdeki dönemde TL’nin sepet bazında değer kazanacağını bize gösteriyor. Dün gördüğü en düşük seviye olan2.3335’i henüz test edememiş. Gün içerisinde daha alt seviyelerden işlem geçmezse kısa vade tepki ihtimali artacak. Şimdilik alım yönünde aceleci olmamakta fayda var. Eğer 2.3420 seviyelerinin üzerinde tutunamazsa 2.3180 seviyesini hedefleyeceğiz. Şimdilik trend aşağı görünüyor.

€/$ paritesine baktığımızda; Yaklaşık 5 iş günüdür oluşmaya başlayan yukarı trend eğilimi devam ediyor. Dün en yüksek 1.3223 seviyesini görürken bu sabah 1.3250 seviyesini test etmesi yukarı trend eğiliminin devam ettiğini gösteriyor. 1.3280 seviyelerine kadar çıkış bekliyoruz. Bu bölgede bulunan direnç seviyesini kırabilmesi için güçlü alış eğiliminin olmasına ihtiyaç bulunuyor.

Bu arada usd/JPY paritesinde yukarı yönde sinyaller geldiğini yani JPY’nin değer kaybetme potansiyeli olduğunu hatırlatalım.
FED toplantısı nihayet yapıldı ve faiz oranları beklenildiği gibi değiştirilmedi. 2014 yılına kadar da faizlerin sıfıra yakın tutulacağı ifade edildi. Önemli nokta parasal genişlemeye yönelik-şahsen beklediğim gibi-herhangi bir sinyal vermeyerek piyasaların umutla beklemesine zemin yarattı. Avrupa kaynaklı risklere dikkat çekildi. Kısacası Avrupa ve ABD hala krizi dibine kadar yaşıyorlar.

İçeride de bazı haberler hoş değil. Yeni çek yasasıyla çek tahsilinde zorluk çekenlerin artmaya başlaması, sorunlu kredilerdeki artış ve bazı sektörlerde hissedilen daralma pek güzel sinyaller değil. Ancak diğer kötülere göre kıyaslanmayacak kadar önemsiz sorunlar.

Bunun yanında TCMB Başkanı Sn Erdem Başçı’nın zorunlu karşılık oranlarıyla ilgili herhangi bir sinyal vermiyoruz açıklaması son günlerde yayılan parasal sıkılaştırma söylentisiyle USD satışı gerçekleştiği yönündeki haberlere de cevap niteliği taşıyor. Şu an parasal sıkılaştırma veya faiz koridorunun değiştirilmesi konusunda bir görüşünün olmadığını açıklaması TCMB’nin sürpriz yapmayacağını ve piyasalarda gereksiz dalgalanmalara sebep olmayacağını gösteriyor.

Önerimiz; 1.32 seviyelerinden €/$ alarak çıkışları değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Kısa vade ödemeler için $/TL’de 1.7610 seviyeleri alıma uygundur. Buradan tepki gelme potansiyeli bulunuyor.

Saygılarımla;

Yazarın Diğer Yazıları