Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Günü kapatmadan piyasadan çıkmayın!

Dün 1.3192-1.3368 bandında hareket eden €/$ paritesi orta vade yukarı trend sinyallerine bağlı olarak yükselişine devam ediyor

Bigpara Haber

 Dün 1.3192-1.3368 bandında hareket eden €/$ paritesi orta vade yukarı trend sinyallerine bağlı olarak yükselişine devam ediyor.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

1.3404 çok güçlü direnç ve çok kolay kırmasını beklemiyoruz. Hatırlarsanız dün aşağı yönlü pozisyon alınmaması tavsiyesinde bulunmuştuk. Hatta 1.34 seviyesine kadar yükselme potansiyelinin çok büyük olasılık olduğundan bahsetmiştik.

Okumayan okurlarımız bu yorumun altında dünkü ve daha eski yazılara ulaşabilirler. Bu paritede 1.34-1.35 bandı çok ama çok önemli bir direnç. Bu bandın üzerine çıkması ciddi bir sinyal olacak. Direnç bölgesinde pozisyonda olmamaya dikkat etmenizde fayda var.

€/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade yukarı sinyallerinin devam etmekte olduğunu, son üç gündür istisnai gün uygulamalarının etkisiyle gevşeme yaşadığını görüyoruz. Dün 2.3742-2.3915 bandında hareket etmiş, bu sabah ise 2.3823-2.3863 dar bandında işlem görmektedir.

Göstergelerin yukarı göstermeye devam etmesi nedeniyle satın diyemeyeceğimiz bu paritede 2.3650 seviyelerine yaklaşıldığında alım yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Şimdilik orta vade aşağı sinyal verebilecek boyutta aşağı yönlü bir hareket beklemiyoruz. Ancak yukarı hareketlerde 2.4185 seviyesine kadar ciddi direnci de bulunmuyor.

$/TL paritesine baktığımızda; İstisnai gün uygulamalarıyla, doğal trendden istisnai düşüş trendine girdiğini görüyoruz. Bu hareketin ciddi bir trend hareketine döndüğünü görmemiz için 1.75 seviyelerini aşağı kırması gerekiyor. Şimdilik aynı piyasa koşullarının kaldığı varsayımıyla 1.7760 seviyesini hedef olarak koyuyoruz. 20 ve 21 Mart günü ısrarla 1.8244 seviyelerinden satanlar piyasayı yani istisnai günü gerçekten iyi görmüş diye düşünüyorum.

Genellikle doğal olmayan piyasa koşullarında ipin ucu fazla kaçabiliyor. İstisnai gün uygulamaları kalktığında tepki alımları gelebilir. Ancak uygulamalar piyasada gereğinden fazla düşüşe yol açarsa okuyucu yorumu bölümünde ipin ucu kaçtı diye yorum yapabilirim haberiniz olsun. Bu tepki çıkışı her an gelebilir anlamındadır. Kısa vade ödemelerinizde alım için acele etmeyin derim. 1.7760 seviyesinde neler olduğunu gördükten sonra pozisyonları tekrar gözden geçirmek gerekecek.

Orta vade aşağı sinyalinin ikinci gününde daha önce 7 günde çıktığı noktaya hemen gelen $/TL TCMB PPK toplantısından gelecek haberlere göre hareketini sürdürecektir. Şimdilik bir miktar daha aşağı gitmesi bizi şaşırtmayacak

Günlük önerimiz; 1.3282 seviyelerinde €/$ alışı yaparak çıkışı değerlendirmek mantıklı görünüyor. Bugün herhangi bir dalgalanma olursa 1.3410 seviyesinin üzerine Futures piyasalarda günlük açığa satış önerebilirim. (Aman günlük olduğunu unutmayın lütfen. Gün sonu kapatmadan piyasadan çıkmamalısınız)

Not: Değerli okurlarım inanın öngörülebilir olduktan sonra yavaş yavaş aşağı veya yukarı giden $/TL paritesi ithalat ve ihracat üzerinde dikkate değer etki yapmıyor. Fiyat verilirken kur ona göre hesaplanıyor ve geçici olarak kar yazanlar daha sonra geçici olarak bu karı zarar yazarak veriyorlar. Uzun vadede düşük veya yüksek kur yapısal sorunlara yol açabiliyor. Ama dalgalanmada ne Türkiye batar ne de piyasalar mahvolur. Sadece trende ters giden para kaybeder o kadar.

Saygılarımla…  

Yazarın Diğer Yazıları