Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Günlük işlem yapmayın!

Bigpara Haber

Dün 1.2994-1.3132 bandında hareket eden €/$ paritesi kapanışı 1.3114 seviyesinde yaparak güçleneceği sinyali vermiş oldu. Dünkü LTRO fonlaması ve ispanya tahvil ihalesi Avro’yu güçlendirmiş görünüyor. Orta vade aşağı sinyalleri devam etmekle beraber 1.30 desteğinden gelen tepki çıkışı devam edecek görünüyor. 1.3240 seviyelerine kadar da önemli bir engeli bulunmuyor.

Dün 1.8992-1.9054 bandında hareket eden $/TL paritesi günlük aşağı sinyali verdi. Orta vade yukarı sinyalleri devam etmekle birlikte TCMB’nin döviz satım tutarlarıyla ilgili açıklamaları, €/$ paritesinde USD’nın zayıflaması $/TL’yi hızla aşağı itti. Bu sabah 1.8755-1.8856 bandında haereket eden $/TL Şimdilik daha önce bahsettiğimiz kritik 1.90 direncinin altında işlem görüyor.

Gelelim yurt dışındaki pariteleri etkileyecek gelişmelere; ECB bugün LTRO ihalesi açarak bankalara ellerindeki ülke tahvilleri karşılığında 3 yıllık düşük faizli (%1 sabit faizli) likidite sağlayacak. Bankaların ihaleye katılarak alacakları likidite 3 yıllığına ellerindeki sorunlu ülke tahvilleri sorununun ertelenmesini sağlarken piyasaya düşük maliyetli likidite sağlanmış olunacak. İspanya bono ihalesine gelen güçlü talep ve faizlerin düşmesi /$ paritesini yukarı yönlü etkileyen nedenler. Bugün LTRO sonucu beklenen 400 milyar € den fazla olursa €/$ paritesini yukarı itebilir.

Yurtiçi piyasada TCMB’nin 350 milyon USD satarak talebi karşılaması ve ayrıca önümüzdeki 2 gün 1.7 milyar USD satış yapacağını açıklaması TL’ye USD’na karşı değer kazandırırken €/$ paritesinin yukarı gitmesi de bu hareketi kolaylaştırdı.

Önerimiz; sığ ve hacimsiz piyasalarda günlük işlem yapmamanızdır. Paritelerde tepki çıkışları olması ve yıl sonu işlemlerinin hakim olması nedeniyle sürpriz hareketler sıklıkla gerçekleşebilecek durumda.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları