Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Gevşemeleri değerlendirin!

Bigpara Haber

Cuma günü €/$ paritesi önemli bir dalgalanma yaşadı. Ay sonu beklediğimiz not indirim kararları apar topar açıklandı.


S&P Kıbrıs, İtalya, Portekiz, İspanya’nın ülke kredi notlarını iki kademe birden indirirken, Avusturya, Fransa, Malta, Slovakya ve Slovenya’nın notlarını birer kademe indirdi. Belçika, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Lüksemburg ve Hollanda’nın notlarını değiştirmedi, 5 Aralık’ta negatif izlemeye aldığı bu notları da ‘izlemeden çıkardığını’ açıkladı. 1.2879 seviyelerine kadar yükselmişken bu haberle birlikte 1.2624 seviyesine kadar çok sert bir sürpriz düşüş yaşadı (erken haber nedeniyle).

Söz konusu not indirimleri nedeniyle 1.2626 seviyelerine kadar düşüş getirmekle beraber orta vadeli göstergelerin yönünü tekrar aşağı çevirmesi için gerekli seviye 1.2624. Dolayısıyla henüz yeni başlayan yukarı trend bozulmuş değil. Bugün 1.2750 seviyelerine kadar çıkış gerçekleştirebilirse yukarı trendin güçlü olduğu anlaşılacaktır. Eğer 1.2677 seviyelerinin üzerinde tutunamazsa yukarı trendin bozulacağını düşünmeye başlayacağız. Şimdilik 1.2673 seviyelerinden işlem görüyor.

Bu durumun Türkiye’ye etkisinin nasıl olacağı bu haftaki hazine ihalesinde belli olacak. Katılım ve ortalama faiz yükselmezse. O bölgeden kaçan sermayenin Türkiye’yi tercih ettiğini görmüş olacağız.

Gelelim Türkiye’ye AB ülke not indirim Türkiye ve AB ülkeleri rating makasını daraltmıştır. Türkiye’nin notu artırılmamasına rağmen AB ülkelerinin notunun düşürülmesi risk farklılıklarını Türkiye lehine azaltmıştır. Bu arada yeni veri işsizlik verisi 2010 Ekim ayına göre 2011 Ekim ayında 2.1 azalarak 9.1 seviyesine düşmüş.

$/TL Cuma günü 1.8471-1.8668 seviyelerinde dalgalanmış, sabah itibariyle de 1.8658 seviyesini gördükten sonra 1.8556 seviyelerine kadar gevşemiştir. Orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam etmektedir. Şimdilik risk göstergeleri tepki çıkışı gelebileceği sinyalleri üretmemektedir. Ancak €/$ parite hareketi de €/TL ve $/TL fiyatlarını etkilemekte olduğu unutulmamalıdır.

Gelelim altının durumuna; Yurt dışındaki not haberleri ile altın fiyatları da dalgalı bir seyir geçirdi. 1.625-1.650 bandında hareket etti. Bu sabah ise .1631-1645 bandında hareket etmekle beraber yukarıya daha istekli olduğunu bize gösteriyor. Şimdilik aşağı trend söz konusu değil ve yön hala yukarı 1.650 seviyelerinin üzerine her an yeniden çıkabilir. Bu nedenle altın satın demiyoruz. 1.623 güçlü destek ve 1.685 seviyeleri de önemli direnç bölgesini oluşturuyor.

Günlük önerimiz; 1.86 seviyesinin üzerinden $/TL satarak gevşemeleri değerlendirmek faydalı olacaktır. Bu arada Cuma günü €/$ satmış olup pozisyonunu kapatamamış olanlar trend henüz dönmediği için tepki çıkışını bekleyebilirler.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları