Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Gevşeme potansiyelini değerlendirmek mantıklı

Orta vade aşağı sinyalleri devam eden paritede bütün orta vade göstergeler aşağı sinyalleri üretmektedirler

Bigpara Haber

Dün 1.2931 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2971 seviyesini gördükten sonra gelen satışlarla 1.2887 seviyesine kadar gevşemiş, bu sabah da gevşeme eğilimini sürdürerek 1.2857 seviyesine kadar düşmüştür. Orta vade aşağı sinyalleri devam eden paritede bütün orta vade göstergeler aşağı sinyalleri üretmektedirler.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

İspanya’daki protestolar, AB bölgesinde BDDK benzeri kurum oluşturma konusunda geri adım atılması yönündeki gelişmeler EAB bölgesine göre ABD verilerinin daha iyi gelmesi pariteyi aşağı yönde etkileyen nedenler arasında gösterilebilir.

Örneğin; ABD’nin Eylül ayı perakende satışları oldukça iyi artış gösterirken, S&P AB bölgesi için2012’de küçülecek tahmininde bulundu. Bu veriler €/$ paritesinin USD lehine hareket etme ihtimalini artırıyor demek.

Bu arada TCMB’nin Eylül ayı enflasyon konusundaki açıklamaları Eylül döneminde enflasyonun biraz yüksek çıkabileceğine yönelik olmasının yanında gerek kapasite kullanım oranlarının düşüşte olması gerekse global durgunluktan Türkiye reel sektörünün de etkilendiğini gösterir verilerin artması önümüzdeki dönem için önemli riskler oluşturuyor.

Asıl ilgimizi çeken yurt dışında USD değer kazanırken bir yabancı yatırım kuruluşunun $/TL yıl sonu beklentisini aşağı çekmesinin akabinde yabancı kökenli olduğu konuşulan döviz satışı çok ilginç geldi. Özellikle TCMB’nin gerektiğinde üst bandın aşağı yönde çekilebileceğini söylemesi arifesinde olması çok ilginç. Burada TCMB’ye  bandları daralttırarak TL talebinde hemen düşük faizle fonlama zorunda kalmasını sağlayacak bir hata yaptırılmaya çalışılıyor olabilir.

Özetle Dünya’da USD değer kazanırken TL’nin USD’ye karşı kısa süreli değer kazanımları spekülasyon kokuyor. Dikkatli olmakta fayda var.
Gelelim grafiklere;

USD/TL grafiğinde orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam ederken dün 1.7870-1.80 bandında dalgalandığını görüyoruz. Bu sabah ise 1.7896-17954 bandında hareket etmiştir. Kısacası dünkü en düşük henüz denenmemiş. Dünkü düşüşü de şüpheyle karşılıyoruz.

EUR/TL grafiğinde Bütün orta vade göstergeler aşağı gösterirken dün 2.3256 seviyesinden güne başlamış, 1.3112 seviyesine kadar gevşemiş, bu sabah da gevşemesini sürdürerek 2.3057’yi görmüştür. €/$ paritesindeki aşağı hareket EUR/TL’yi aşağı itmektedir.

Burada tek çekincemiz TL’nin sepet bazında değer kazanmasına neden olacak bir gelişme olmadığı halde bu eylemin gerçekleşmesidir.
Altın konusunda yurt dışında 2000 ONS/USD dedikoduları dolaşıyor. Spekülasyon diz boyu değil gırtlağa dayanmış durumda. Önümüzdeki dönem için karamsar olmamıza neden olan bu oluşum fırtına habercisidir.

Önerimiz; 1.29 seviyesini civarında €/$ satarak gevşeme potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor. Dün önerimizle USD/TL alanlar eğer imkanları varsa biraz bekleyebilirler. Çünkü önerimiz devam ediyor.
Okur sorularına bir bakalım;

Genç okurumuz umarım sorunuzun cevabını  bugün almışsınızdır. USD/TL için daha spekülatif ortamlar oluşuyor. Her an yukarı oynaklıklar gelebilir. Sessizlik okurumuz için piyasadaki oynaklıklar bazen istediğimiz hareketleri yapmamıza engel olabiliyor ama sabredince güzel sonuçlar elde edilir merak etmeyin.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları