Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Gevşeme potansiyeli değerlendirilmeli

Önerimiz; 1,93 seviyesinde USD/TL satarak gevşeme potansiyelinin değerlendirilmesi teknik olarak mantıklı görünüyor.

Bigpara Haber

Mayıs ayı dış ticaret verileri açıklandı. TUİK verilerine göre dış ticaret açığı verileri açıklandı. Veriler bize son derece önemli sinyaller veriyor.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Dış ticaret açığı 2013 Mayıs ayında 2012 Mayıs ayına göre % 14,8 artarak 9,893 milyon USD olarak gerçekleşti. Bu arada ihracatın ithalatı karşılama oranı da %57.4 seviyesine geriledi.  İthalat artışının daha yüksek olması bu etkiye yol açıyor.

Piyasa beklentisi bu seviyelerde olduğu için piyasaya önemli bir etkisi olacağını düşünmüyoruz. Ancak büyümenin iç talep artırılarak sürdürülmeye devam ederse bu rakamlar daha da kötü gelecek gibi görünüyor. Kısacası ihracatı muhakkak artırmamız gerekiyor. Bunun için ise Dünya’da şu aralar en sık kullanılan silah paranın değersizleştirilmesidir. Kısa süre için ihracatta olumlu etki yapsa da daha sonra maliyet enflasyonu gibi olumsuz etkileri olabiliyor.

Yurt dışında ise diğer FED başkanlarının Bernanke’nin açıklamasının olumsuz etkisini azaltmak için yaptığı açıklamalar ve ABD’de beklentilerden düşük gelen büyüme verileri piyasaya olumlu etki yapmış gibi görünüyor. Çünkü bu veri parasal sıkılaştırılmanın ertelenmesi demek.

Teknik verilere baktığımızda;

Dün 1,3012 seviyesinden başlayarak 1,3050 seviyesine yükselip bu seviyeye yakın kapanış yapan €/$ paritesi bugün yukarı yönlü hareketler deneyebileceği sinyalleri vermiştir. Bu sabah 1,3076 seviyesine kadar yükselmesi bu güçlenmeyi desteklemektedir. Son işlemlerin 1,3047 seviyesinden geçmesi güçlenme çabalarının henüz yeterince etkili olmadığını göstermektedir. Orta vade aşağı sinyallerinin son bulması için 1,3265 seviyelerini test etmesi gerekmektedir.

Avro/TL paritesine baktığımızda; Dün 2,5178 seviyesinden güne başladığını ve 2,5238 seviyesini gördükten sonra 2,5007 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Kapanışı 2,5099 seviyesinden yapan parite bu sabah 2,5003-2,5087 bandında hareket etmektedir. Dün gevşeyerek orta vade aşağı sinyalleri üretmeye başlayan paritede yukarı yönde gelebilecek hareketler şimdilik sadece tepki çıkışı olarak yorumlanacaktır.

USD/TL paritesi dün, 1,9348 seviyesinden güne başlamış, 1,9373 seviyesinden gelen satışlarla 1,9176 seviyesine kadar gevşemiştir. Kapanışı 1,9250 seviyesinden yapan parite bu sabah 1,9144 seviyesine kadar gevşemiştir. Orta vade yukarı sinyallerinin son bulması için 1,8800 seviyelerine kadar gevşemesi gerekiyor.

€/$ paritesinde gelebilecek tepki alımları USD/TL paritesini aşağı doğru iterken Avro/TL paritesinde hafif yukarı etkiler yapabilir.
Önerimiz; 1,93 seviyesinde USD/TL satarak gevşeme potansiyelinin değerlendirilmesi teknik olarak mantıklı görünüyor.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları