Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Gevşeme eğilimine devam...

USD/TL grafiğine baktığımızda; 3 gündür gelen orta vade aşağı sinyalleri eşliğinde gevşeme eğilimini devam ettiriyor

Bigpara Haber
€/$ paritesinde olağanüstü hareketler oluyor.  2 gün içerisinde 1.2943 seviyesinden başlayıp hızla 1.3140 seviyesini görmesi, bu işlemi orta vade (aylık bazda) aşağı sinyalleri varken yapması ve üstelik 2 gündür Bollinger band çizgisini üst üste yukarı delmesi nadir yaşanan bir durum.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu tür hareketler daha sonra sert düzeltmelerle karşılaşabilse de ciddi ve güçlü trend  sinyalleridir.  Son zamanlarda buna neden olabilecek olayları aşağıda sizlerle paylaşacağız. Şimdi elimizdeki veriye göre bundan sonra ne yapmak lazım onu netleştirmeliyiz.

Hatırlarsanız yatay seyirde orta vade göstergelerin her an hata yapabileceğini birçok kez sizlerle paylaşmıştık. 1.28 seviyelerinden gelen alım dalgası orta vade trendi bitirdiği gibi son 4 günde açılan aşağı yönlü pozisyonlara da zarar ettirdi. Şimdi aşırı riskli bölgenin hemen altında ve yukarı sinyalleri olan bir grafik var önümüzde. 1.3048 fibonacci direnciyle beraber alçalan takoz denilen formasyonu da aynı anda kırması gerçekten çok zordu.  1.3048 seviyesini tekrar test edip destek haline getirebilir. Daha önceki hareketlerine benzer bir oluşum içerisinde olursa 1.3378 seviyesine kadar 2-3 aylık çıkış trendi oluşturması ihtimali arttı. 1.3167 direnci önemli bir seviye ve burada satış gelme ihtimali var. Ancak son zamanlarda ciddi pozisyon değişiklikleri gözlemliyoruz. Acaba bilmediğimiz bir müdahale mi var diye sormadan da edemiyoruz. Çünkü dün yapmış olduğumuz günlük işlem önerisi başarısız oldu.

AVRO/TL grafiğine baktığımızda; orta vade yukarı sinyallerinin devam ettiğini, dün 2.3657 seviyesine kadar yükseldiğini görüyoruz. RSI aşırı riskli bölge sınırında da olsa henüz sinyal vermemektedir. 2.37 seviyelerinde direnci bulunan AVRO/TL paritesi €/$ paritesindeki hareketin etkisi altında kalacaktır. Avro eksiği olanların kısa vadede ödeme zorunluluğu varsa dikkatli olmalarında fayda var.

USD/TL grafiğine baktığımızda; 3 gündür gelen orta vade aşağı sinyalleri eşliğinde gevşeme eğilimini devam ettiriyor. 2 günde 1.8116 seviyesinden 1.7983 seviyesine kadar gevşedi. Bu arada ilhgimi çeken konu dün bankalar arsında 1.7983 seviyelerinden işlem görürken bankaların internet sitesinden döviz almaya kalktığımızda 1.80 seviyesinin altına inilmediğini gözlemledik. Belli ki veriler pek iyi güncellenmiyor veya kar marjı gereğinden fazla yüksek tutulmuş. Kısacası alıp satmayın deniyor. Bu durum da derinlik oluşmasının önündeki en büyük engellerden birisidir. €/$ paritesindeki hareketlerin burada da etkili olmasını bekliyoruz. 1.7986 destek seviyesini dün ve bu sabah kırmayı denemektedir. Eğer başarılı olabilirse bir anda sert bir şekilde 1.7880 seviyesine inebilir.

€/$ hareketinin AVRO lehine olması risk iştahının artabileceği şeklinde yorumlanabilir. Son zamanlarda borsalara gelen alımlar da bunu gösteriyor. Bu arada gelen makroekonomik veriler USD de beklenenden iyi, Çin için sanayi üretimi beklenenden daha iyi şeklinde. Bu gelişme risk iştahını artıracaksa Altın için gevşeme riski artıyor demek. Hele enflasyonist baskı görülüp de para basma ihtimali ortadan kalkarsa.. Son bir iki günlük yukarı hareket tamamen tepki çıkışı olup altında orta vade aşağı trendi devam etmektedir. 1.757 seviyesi önemli direnç ve 1.728 ise destek konumunda. Gevşeme gelebilir dikkatli olmanızda fayda var.

Gelelim son verilerle neler olduğuna; Çin verileri şu an mercek altında 3. Çeyrek büyüme beklendiği gibi biraz daha düştü.2009 yılından beri en düşük büyüme (%7.4) sanayi üretimi beklentilerden fazla ve 9.2. Bu veri toparlanma umudunu artırıcı etki yapabilir. Bunların yanında sabit varlık yatırımı ve perakende satışlar verileri de beklenenden iyi geldi. Kısacası Çin için umutlar yeşermeye başladı. Batma riski olan İspanya’nın yardım talep etme ihtimalinin artması da €/$ paritesini şaha kaldıran sebeplerden birisi. Ne günlere kaldık değil mi? İspanya yardım isterse piyasalar iyi olacak havası yaratılıyor. Yunanistan’ın anlaşmaya yakın olması da diğer bir bahane...

Kısacası, Çinden gelen toparlanma umudunu artıracak veriler, ABD verileriyle desteklense de değer kazanan AVRO oldu. Bunun sebebi de İspanya’nın batmamak için yardım isteme ihtimalinin artması..Gelin bir de burdan yakın.

Günlük önerimiz; makro verilerle uyumlu gitmeyen spekülatif ağırlıklı piyasalarda rüzgara karşı tükürmeyin.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları