Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Geçici gevşemeye hazırlıklı olunmalı

Dün 1.3479 seviyelerinden 1.3367 seviyesine kadar gevşeyen €/$ paritesi günlük aşağı sinyali üretmişdurumda

Bigpara Haber
Dün 1.3479 seviyelerinden 1.3367 seviyesine kadar gevşeyen €/$ paritesi günlük aşağı sinyali üretmiş  durumda. Bu sabah itibariyle henüz 1.3392-1.3452 bandında hareket etmiş olan paritenin 1.3367 seviyesinin altını denemesi sürpriz olmaz.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vade yukarı sinyalleri üretmeye devam ederken aşırı yükseldi sinyali vermek üzereyken bu kar satışlarının gelmesi çok ilginç. 1.3303 seviyelerine kadar gevşeme potansiyeli var. Eğer bugün sıkışma yaşayıp dünkü kapanışın üzerinde kapatabilirse 1.35 seviyesini test etmeyi deneyebilir. Şimdilik gevşeme olasılığı biraz daha yüksek diye düşünüyoruz. Bu gevşeme sadece kar realizasyonu anlamında olup yukarı trend bitti demek değil.

€/TL grafiğine baktığımızda; €/$ paritesinin etkisi altında olduğunu görüyoruz. 2.30 seviyelerinden gelen sert alışlarla 2.3876 seviyesine kadar yükselerek hedef seviyemiz olan 2.3750’nin de üzerine çıkmayı başardı. Orta vade yukarı sinyali devam ediyor. Ancak sert çıkışın bir hazım süreci olacağından ve €/$ paritesinde gevşeme ihtimalinin artmış olması nedeniyle 2.34 seviyelerine kadar gevşeme yaşayabilir. Bu nedenle geçici gevşemeye hazırlıklı olunmalı.

$/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.7630-1.7752 seviyesinde hareket ederek, 1.7750 beklentimizi gerçekleştirdi. Yatay seyirde olması ve orta vadeli göstergelerin çok sağlıklı olmaması nedeniyle net bir pozisyon önermekten kaçınıyoruz. Şimdilik 1.7583 seviyesine kadar gevşeme bekliyoruz  (hata riskimiz yüksek).

1.7758 seviyesinin üzerinde güçlü durmayı başarabilirse 1.80’li seviyelere kadar çıkış bekleyeceğiz. Şimdilik durum ortada. €/$ paritesinin usd lehine hareket etme potansiyeli burada normal şartlarda yukarı hareketi tetiklemesi gerekiyor. Beklentim 1.7583 seviyelerine kadar geri çekilip sonra bu hareketi yapmasıdır.

Yurt dışında önemli gelişmeler oluyor. Almanya’da Yunanistan’a yardımı onaylarken S&P’nin Yunanistan’ın notunu tercihli temerrüd seviyesine indirmesi Merkel’in bunun bile Yunanistan’ı kurtaramayacağını açıkladı. Gözlerimiz Euro bölgesi şubat ayı ekonomik görünüm endeksi ile İtalya ve ECB tahvil ihalelerinde olacak.

Günlük önerimiz; 1.3463 seviyelerinden €/$ satarak geçici düşüş potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları