Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Euronun bedelini TL`ye ödetiyorlar

Hatırlarsanız sizlere €/TL paritesinin, €/$ paritesindeki Avro’nun değer kaybına yönelik hareketi hiç yansıtmadığını söylemiştim

Bigpara Haber

Hatırlarsanız sizlere €/TL paritesinin, €/$ paritesindeki Avro’nun değer kaybına yönelik hareketi hiç yansıtmadığını, adeta TL’nin Avro’ya bağlanmaya çalışıldığını daha önceki yazılarımda söylemiştim.

Bu nedenle de Avro dolara karşı değer kaybettiğinde TL de dolara karşı değer kaybetmektedir. Bu hareketi çok eleştirerek €/TL paritesinin sağlıklı hareket etmediğini belirtmiştim. Avro değer kaybediyorsa, TL’ye karşı da kaybetmeli. Avro’nun olumsuzluğunun bedeli adeta TL’ye ödettiriliyor.

Bu girişi yapmamın nedeni dün bu olayı tekrar yaşamamızdı. Dün €/$ paritesi 1.30 seviyelerinin üzerinden 1.29 seviyelerine sert bir düşüş gösterdi.

Birçok yerde İran’ın hürmüz boğazını kapatabileceği iddiaları nedeniyle USD’nin değer kazandığı yazılsa da gerçek neden Avrupa Merkez Bankası’nın bilanço büyüklüğünün yaptığı fonlamalar nedeniyle aşırı artmış olmasıydı. Bu veri Avro’yu zayıflattı. Dün 1.3080 seviyelerinden 1.2912 seviyesine adeta çakıldı. Orta vade aşağı görüntüsüne uygun bir hareket gerçekleştirirken şimdilik 1.30 seviyelerindeki desteğin altına sarkmış görünüyor.

Eğer çabuk toparlayamazsa 1.2750 seviyesine kadar gevşeme potansiyeli var. Bu hareketler olurken €/TL paritesi dün 2.4688-2.4885 bandında hareket ederken bugün de yatay seyirde 2.4660-2.4874 bandında hareket etmiş durumda. Avro’nun USD’na karşı değer kaybetme gerekçesi her nedense TL’ye karşı geçerli olmamış. Kısacası ECB’nin bilançosunun rekor büyümesi (yani piyasaları aşırı fonlaması) Avro sattırırken, Türkiye’de bunu kimse takmıyor! TCMB de tüm hareketlerini USD üzerine yapıyor. Halbuki müdahaleyi değer kazanan paraya değil değer kaybeden parayı satarak yapmalı.

Olayı şöyle açalım; Olumsuz veriler nedeniyle Avro satılıp USD alınırken TCMB USD satıyor. Oysa düşen Euro ve onu TL’ye karşı zayıflatması gerektiği için Avro satış ihalesi açmalı. Normal olmayan onun TL’ye karşı düşmemesi. USD tüm Dünya’da değer kazanırken satmak niye? Oysa değer kaybeden para birimi hangisi ise o satılmalı ve çarpraz parite etkisine göre de TL’nin istikrarı bu şekilde korunmalı. Bugüne kadar buna dikkat edildiğini maalesef göremedik. Umarım farkına varılır da bu eksiklik giderilir.

Gelelim piyasa hareketlerine Avro’nun yurt dışında değer kaybı (Türkiye’deki fiyatı etkilenmedi) USD’nı zıplattı. Türkiye’de de Avro değer kaybetmediği için çarpraz parite etkisiyle USD zıpladı. Hareketin Türkiye ile doğrudan ilişkisi olmasa da TCMB Avro satış ihalesi açsaydı bu zıplama olmayacaktı ve sanayicilerimiz de bu kadar gerilmeyecekti.

Son yorum $/TL üzerine; Maalesef teknik grafik çok kötü sinyaller vermeye başladı. Ters omuz baş omuz formasyonu oluşmuş görünüyor. Artık hedef 2.15 seviyeleri diyen bir formasyon. PSAR ve MACD gibi orta vadeli nisbeten güvenli sinyaller veren diğer analizlerle de destekleniyor. RSI risk göstergesi de bu mümkün olabilir sinyali veriyor. Kısacası hata payımız yok. İyi kontrol edilmediği takdirde yeni yıla çok yükselerek girme potansiyeli var. Bu durum reel sektöre de çok zarar verecek. Peşinden daralma ve işsizlik. Umarım bu gelişmeler olmadan birileri TL’nin global para olduğunu ve her pariteye karşı değerinin 24 saat kontrol edilmesi gerektiğini hatırlar.

Okurlarımızdan B.E.T yorumlarında güvenilen bazı ekonomistlerinde bu öngörülerimize paralel yukarı öngörüleri olduğunu söylüyor. Bu bilgiyi paylaştığı için teşekkür ederim. Bu arada hahaha ile başlayan “düşecek diyorsunuz” diyen yoruma yazımı tekrar okumasını rica ediyorum. Zira düşecek demiyorum. Aksine orta vade yukarı sinyali var ve sürprizler olabilir diyerek direnç bölgesini kırabileceğini ima ediyorum. Keşke emin olsaydım da size açıkça söyleyebilseydim.

Önerimiz; sığ piyasalarda sürprizler zinciri devam edeceği için lütfen günlük risklerden uzak durun.

Herşey gönlünüzce olsun...


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları