Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Eğer riski seviyorsanız...

Eğer riski seviyorsanız...

Bigpara Haber

Dün 1.3028-1.3172 bandında hareket eden €/$ paritesi 1.3125 seviyelerinden kapandı.


Hikmet Baydar
www.3-goz.com

Bu harekete adeta düşüşe direnme hareketiydi. Orta vadeli aşağı sinyalleri her geçen gün güçleniyor. Bu sabah baktığımızda 1.3090-1.3168 bandında hareket ettiğini, son işlemlerin dün akşam saatlerindeki seviyelerinde sıkıştığını görüyoruz.

Aslında dün düşüşü engelleyen çok önemli bir hareket oldu. Obama İran varlıklarını dondurma kararını imzaladı. Bu kararın akabinde hem altın hem de €/$ sert yukarı yaptı. Sanırım kısa bir $’dan kaçış hareketi yaşandı. €/$ 1.3060 seviyelerinden 1.3125 seviyelerine sert yükseliş yaşadı. Bu önemli gelişme paranın rotasında dalgalanma yaratabilecek bir durum. İran varlıklarını güvenceye alabilmek için USD dışına çıkmak durumunda.

Bu gelişme piyasaların derinliğini test etmek için önemli bir sınav niteliğinde. Eğer USD değer kaybetmeye devam ederse, Yer değişecek İran likit varlıkları piyasaların yönünü etkileyecek kadar güçlü olmuş olacak.

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyallerin oldukça zayıfladığını, risk göstergelerinin aşırı düştü sinyalleri vermeye devam ettiğini görüyoruz. Önce bu konuyu açıklığa kavuşturalım. TL’nin hızlı değer kazanması bu sinyali verdiriyor. Sakın bu sinyal TL önümüzdeki dönemde daha fazla düşmez şeklinde yorumlanmasın. Sadece kısa süredeki düşüşü hazmetmesi için zamana ihtiyacı olduğunu ve buralarda en azından oyalanması gerektiğini gösteriyor. Aynı seviyede bir süre kalsa bile bu sinyal yavaş yavaş kaybolacak ve yeni aşağı trend için sinyal üretmeye başlayabilir. Şimdilik kısa süreli tepki çıkışı şüphemizin olduğunu bilmeniz yeterli. Daha fazla kafanızı karıştırmak istemiyorum.

Önerimiz; Kısa vadeli işlem yapmayarak son derece artan oynaklıklara hazırlıksız yakalanmamanızdır. Kısa vade döviz yükümlülüğü olan yatırımcıların döviz risklerini kaldırması son derece önemlidir. Riski seven okurlarımız 1.31 seviyelerinin üzerinden €/$ satarak orta vade düşüşü değerlendirmeleri mantıklı görünüyor (Yunanistan ve İran gelişmelerinin yaratacağı dalgalanmaları unutmamak kaydıyla ).

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları