Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Eğer elinizde Avro yok ise...

Önerimiz €/TL için, 2.36 seviyesinin üzerinde satıcılı olmak karlı olabilir diye düşünüyoruz

Bigpara Haber

Dün 1.3103 seviyelerinden açılarak 1.3104-1.3034 bandında hareket eden €/$ kapanışı açılış seviyesinin altında 1.3070 seviyelerinden gerçekleştirmiştir.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vade aşağı sinyalleri devam etmektedir. Güçlü direnci 1.3193 seviyesindedir. Bu sabah 1.3104-1.3144 bandında hareket etmiş olup dün gördüğü maksimum seviyelerin üzerindedir. Daha önce belrittiğimiz 1.3040 seviyelerinde bulunan fibonacci desteğini iki kere denemiş ve üzerinde kalmıştır. Teknik olarak hala USD güçlenecek sinyalleri gelmeye devam etmektedir.

USD/TL grafiğine baktığımızda;  Dün 1.8032 seviyelerini gördükten sonra Orta vadeli göstergelerde tutarsızlıklar başlamıştır. Bazı göstergeler aşağı sinyali vermeye devam ederken bazıları yönünü yukarı çevirmiştir. Bu durumda 1.7750-1.8245 bandında dalgalanma ihtimali bulunduğundan sadece günlük göstergelere göre tahmin yapmak mümkün onun da tutmama riskinin nisbeten daha fazla olduğu unutulmamalı. Özellikle Suriye gibi ekonomi dışı gündemler TL’nin değerinde dalgalanmalara yol açabilmektedir.

EUR/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam etmiş, trende bağlı olarak da dün 2.3348 seviyesine kadar da gevşemiştir. Daha sonra gelen alımlarla 2.3517 seviyelerine kadar yükselmiş, bu sabah da 2.3625 seviyesini deneyerek 1 hafta önceki seviyelerine geri gelmiştir.

Hem Euro’nun hem de USD’nin TL’ye karşı böyle sert hareket etmesinin ekonomik bir izahının olduğunu düşünmüyoruz. Daha çok Suriye sınırındaki gelişmeler nedeniyle tansiyonun artması ile ilgili olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle sınır bölgesindeki gelişmeleri yakından takip etmekte fayda var. €/$ paritesinin de hafif yukarı yapması buradaki tepki çıkışını daha da yukarı çekmiş gibi görünüyor.
Kayserili okurumuz bize GBP/USD paritesini sormuş. Orta vade göstergeler aşağıyı gösteriyor. Ancak 1.5950 seviyelerinden satmak uygun gibime geliyor. Kraliçe biraz sevindirebilir sizin deyiminizle. Zira düşmesi Paund değer kazandı anlamına gelmektedir. Yalnız makro ekonomik verileri çok kötü olduğu için çok dikkatli olmak gerekiyor. Önemli desteği 1.5660 seviyelerindedir.

Gelelim bazı verilere; Şubat ayı sanayi üretim verisi beklentilerin üzerinde geldi yani diğer bir deyişle sürpriz yaptı. TL’nin değer kazanması yönünde etki yapması beklenirken Suriye sınırındaki sıcak gelişmeler bu veriyi gölgede bıraktı. Suriye ile ilgili daha soğuk kanlı gelişmeler olursa o zaman bu verinin yansımasını görmemiz mümkün olacak. Burada toplum davranışlarının ne kadar önemli olduğunu ve maalesef teknikte toplum psikolojisinin analiz edilemediğini, geçmiş fiyat hareketlerinin baz alındığını görüyoruz Örneğin Japonya’da yaşanan trajedi sonrası JPY ciddi değer kazandı.Öyleki ECB dahil birçok merkez bankası bu değer kazancını engellemeye çalıştılar. Oysa Adapazarı depreminde TL için tam tersi oldu. Bir ülkede herkes değerlerine sahip çıkarken diğerinde gemiyi hemen terk etmeye çalışan bir yatırımcı kitlesi. Umarım gelecekte TL de aynı reaksiyonu verecek bir yatırımcı kitlesine sahip olur. Suriye ile ilgili gelişmelerle hemen TL’nin değer kaybetmesi aynı mantığın devam ettiğini gösteriyor. Oysa ABD bir ülkeye savaş açsın USD hemen değer kazanıyor. Gerçekten çok ilginç değilmi? Neyse Türkiye’de ekonomi emin ve ağır adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Her ne kadar TL’nin değer hareketi bunu pek iyi yansıtamasa da.

Önerimiz €/TL için, 2.36 seviyesinin üzerinde satıcılı olmak karlı olabilir diye düşünüyoruz. Eğer elinizde Avro yok ise o zaman VOB’da Avro kontrat satma imkanı bulabilirsiniz.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları