Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Düşüşleri değerlendirmek karlı olabilir

Bigpara Haber

Dün 1.2667-1.2785 bandında hareket eden €/$ paritesi 1.2765 kapanarak günlük yukarı sinyali üretmişti. Daha önce tepki çıkışı beklediğimizi sizlerle paylaşmıştık. Bugün 1.2797 seviyelerine kadar yükselişine devam ederek tepki çıkışını sürdürmüştür.


Beklediğimiz tepki çıkışının çok cılız gelmesi aşağı trendin hala ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. 1.2910 seviyelerinde güçlü direnç bölgesi olduğu için şimdilik bu seviyeyi yukarı kırmasını beklemiyoruz. Aşırı satım bölgesine girmek üzere olduğundan agresif bir düşüş gelme olasılığı da zayıf. Aşağı yumuşak trendin sonlanabilmesi için 1.30 seviyelerine kadar güçlü bir çıkış yapmasını gerektirecek yeni bir gelişmeye ihtiyaç bulunuyor.

Gelelim $/TL grafiğine; Orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam ediyor. Dün 1.8680-1.8828 bandında hareket ettikten sonra 1.8694 seviyelerinden kapanması aşağı trendin devam edeceğini gösteriyor. Bu sabah itibariyle 1.8638 seviyelerine kadar gevşemiş olan $/TL paritesi 1.8723 seviyelerinden işlem görmektedir.1.8650 seviyelerinin altında tutunabildiği takdirde düşüş trendinin güçlü olduğunu bize gösterecek.

Yurt dışındaki önemli gelişmeler; Sarkozy ve Merkel ikilisinin Yunanistan’ı tahvil takası konusunda anlaşmaya varmadığı takdirde yeni IMF yardımı alamayacağı şeklinde uyarmasıydı. Bunun dışında IMF başkanı Lagarde ile Merkel bugün konuyu görüşmek üzere bir araya gelecekler. Gelişmeler €/$ paritesinde hareketlenmeye yol açabilir. Finansal işlem vergisi konusundaki liderlerin açıklamaları yeni bir maliyet getirmesi açısından önümüzdeki dönemde fiyatlara yansıyabilir. Almanya tahvil ihalesinde faizin eksi çıkması olağan üstü bir gelişme. Yani yatırımcılar üste para vererek paralarını Alman Hazinesine teslim ediyorlar. İşte risk iştahının ne durumda olduğunu ve faiz kazancının güvenli limanlarda ne halde olduğunu gösteren çok önemli bir gelişme.

Yurt içi gelişmelere baktığımızda; Bir önceki döneme göre düşen ancak beklentiler dahilinde olan sanayi üretim verisi önümüzdeki dönemde dış ticaret açığının da daralacağı sinyalini vermesi açısından önemli. Tek olumsuz argüman durumunda olan cari açık konusunda yakında TL’yi değerli kılmaya sevk edecek türde haberler duyabiliriz. TCMB’nin döviz satım ihalelerinde sattığı rakamların azalması ve yabancı girişinin başlaması önümüzdeki günlerde alım ihalelerini gündeme getirebilir.

Gelelim önerilere; 1.88 ve üzerine çıktığı takdirde $/TL satarak düşüşleri değerlendirmek karlı olabilir gibi görünüyor. Bu arada yurt dışında Avro’yu olumsuz etkileyecek bir gelişmenin çapraz parite etkisiyle $/TL’yi yukarıda tutabileceği unutulmamalı.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları