Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Düşüş trendi değerlendirilmeli

Önerimiz; 1.7830 seviyelerindeki direncinde USD/TL satarak devam eden düşüş trendini değerlendirmek teknik olarak mümkün görünüyor

Bigpara Haber

Dün 1.3004 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2996 seviyelerinden gelen alımlarla 1.3097 seviyesine kadar yükselerek orta vade bazı sinyalleri bozmuş oldu.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Şu an orta vade göstergeler uyumsuz durumda. Uzun vadede de trend söz konusu değil. Yatay seyirde serseri mayın gibi hareket ediyor. 1.3140 seviyelerinin üzerinde birkaç gün güçlü durmadan yeni bir çıkış trendini konuşamayız. 1.2890-1.3140 bandında hareket etmesini bekliyoruz.

Avro/TL grafiğine baktığımızda; Dün 2.3186 seviyelerinden güne başladığını,2.3157 seviyelerinden gelen alımla 2.3262 seviyelerine kadar yükseldiğini görüyoruz. Orta vade aşağı sinyalleri henüz sona ermediğinden çıkışı sadece tepki hareketi olarak yorumlamak zorunda olsak da €/$ paritesinde yönün yukarı dönmesi durumunda burada da yukarı hareketler oluşacaktır.

USD/TL grafiğine baktığımızda; 1.7828 seviyelerinden güne başladığını, 1.7835 seviyelerinden gelen satışlarla 1.7759 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Bu sabah ise 1.7760 seviyelerinden gelen alımlarla 1.7807 seviyesine geri yükseldiğini görüyoruz. Orta vade aşağı sinyalleri nedeniyle Hatırlarsanız çok önceki yazılarımda hedefi 1.7770 seviyeleri olarak belirlemiştik. Bu hedef bu sabah itibariyle gerçekleşmiş oldu.Bu bölgeler önemli destek konumunda ve kırması durumunda ciddi stop satışları gelecektir. Diğer bir deyişle pozisyon kapama işlemleri nedeniyle sert satış gelme ihtimali artacaktır.

Altına baktığımızda; Daha önce orta vade aşağı sinyallerinin devam ettiğini belirtmiştik. Son 1 haftadır gelen tepki çıkışı nedeniyle haftalık periyodda işlem yapanların bu sabah stoplandığını görüyoruz. 1687 ve 1675 çok kritiktir aman dikkat. Kırarsa aşağı çok yolu var.

Yurt dışına baktığımızda; FED açıklamaları etkili görünüyor. Tahvil değişimi programının klasik yönteme değiştirileceği sinyali ne altına ne de USD’na yaramadı. Hatırlarsanız piyasaya enjekte edilen para azalırsa altında ciddi düşüş olabilir diye düşüncemizi sizlerle paylaşmıştık. Dün açıklamalarla 2013 yılında FED bilançosunun 1 milyar USD’ın üzerinde artacağı anlaşılıyor. Bu durumda piyasadan alınacak tahviller karşılığında para verilecektir. Altını olanlar bu haberi dikkatli yorumlasın lütfen. Piyasa nedense bu haberden sonra altını sattı. Demekki twist operasyonunun değiştirilmesi beğenilmedi.

Diğer bir yandan Yunanistan’da işsizlik %24.8 ama hiçbir AB ülkesi vize koymayı konuşmuyor. Türkiye’deki işsizlik oranının iki katından fazla ama Türkiye’ye hala vize uygulayanları kınamadan geçmemek lazım.Lütfen her platformda sizde bunu dile getirin ki ses gelsin. Bizler bunu hak etmiyoruz.

Bu arada İspanya’nın 2017 tahvil ihale faizi bir öncekine göre düşerken 2040 vadeli tahvilinde faiz ciddi yükseldi. Üstelik satış sadece 540 milyon Avro. Kısa vade’de AB kurtarma fonunun etkisi var diye düşünüyoruz. Fon olmasa AB ülkeleri defaulta düşebilecek durumdalar.Bu arada AB’nin resesyonda olduğunu ve 2013 yılında negatif büyüme beklendiğini tekrar hatırlatalım. AB Bölgesinde bankacılık birliği tek güzel haber. AB nihayet kendi BDDK’sını kuruyor. Bu durum da €/$ paritesini yukarı yönde etki yapmış görünüyor.

Bu arada son analizimiz USD/JPY üzerine; çok eski yazılarımızda; bu paritede yukarı yönde alınacak uzun vadeli pozisyonların ciddi kar getirebileceğini çok açık bir şekilde ifade etmiştik. O zamanlar 77 seviyelerindeydi. Şimdi 84 seviyelerine doğru gidiyor. Bu seviyelere 106’lardan indiğine göre potansiyel ortada. Bu hareket USD’na geçişi de gösteriyor.

Dün yazımda yorum yapan Okurlarımızdan Mustafa Yüksel değerli TL için ne yapılacağını sormuş ve 1.77 seviyelerinden alınabilir demiş. Destek konusunda kendisiyle hem fikiriz. Kırıp kırmayacağını ise zaman gösterecektir. Uzun vade analizler ise daha aşağı yol var diyor. Kayserili okurumuz TCMB rezervine dikkat çekmiş. Çok haklı ama TCMB’nin pozisyon fazlası önemli . Bankaların karşılıklarıyla artan rezerv  önemli değil. Bankada duracağına TCMB’de park ediyor. Bankada dursa depo işlemiyle diğer bankaya günlük kiralanacaktı. Bu arada yabancının tahvil almasıyla düşen faizler nedeniyle bankacılık sektörü daha düşük faizle reel sektörü fonlamak zorunda kalıyor. Bu faydayı da göz ardı etmemeliyiz.

Bu güzel yorumlar için sizlere teşekkür ederim. Piyasayı çok bilinçli takip eden okurlarımızın olması bizleri çok sevindiriyor. Sağolun

Önerimiz; 1.7830 seviyelerindeki direncinde USD/TL satarak devam eden düşüş trendini değerlendirmek teknik olarak mümkün görünüyor.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları