Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Düşüş ihtimali mi daha yakın, çıkış mı?

Bigpara Haber

Bugün yorumumuza €/$ ile başlayalım. Çünkü buradaki hareketler $/TL’yi de çok etkiliyor.

Dün 1.3441-1.3284 bandında hareket eden €/$ paritesi 1.3329 kapanmış. Orta vadeli aşağı sinyalleri nedeniyle yukarı harekette oldukça zorlanıyor. Bu sabah itibariyle 1.3358-1.3257 bandında hareket etmiştir. 1.3272 seviyelerinden son işlemler geçmektedir. Yön hala aşağı olduğu için Avro’nun TL’ye karşı da değer kazanması zor bir ihtimal €/$ paritesinin 1.31 seviyelerine kadar düşüş potansiyeli var. Bu durumda €/TL paritesinin de çok güçlü olmasını beklemiyorum.

€/TL paritesi teknik olarak yukarı sinyaller üretmektedir. Ancak çarpraz paritenin bu trende uygun olmaması nedeniyle sepet bazında TL’nin değer kaybı olduğu takdirde yükselmesi söz konusu olabilir. Şimdilik 2.42-2.52 bandında dalgalanmakta olduğunu ve her yeni haberle de iki tarafı da deneyebileceğini söylemekle yetinelim. Kanaatim aşağı destek seviyesini zorlama olasılığının biraz daha fazla olduğudur. MACD teknik göstergesinin aşağı trend göstermek üzere oluşu da şüphelerimi haklı gösteriyor.

$/TL paritesine baktığımızda; Dün hatırlarsanız 1.8380 seviyesini gördüğü takdirde trendin aşağı dönebileceğini belirtmiştik. Ama her nedense 1.8403 seviyesinden hemen yukarı döndü. Çünkü 1.84 satışa düşseydi stop emirleriyle 1.8380 seviyesine inerek aşağı trend sinyali üretecekti. $/TL’nin dün gevşemesinde €/$ paritesinin trendine ters giderek güçlenmesinin önemli etkisi vardı. Ancak bu sabah itibariyle 1.8463-1.86 bandında hareket ederek 1.8560 seviyesinde tutunması düne göre daha güçlü olduğunu gösteriyor. Bugün aşağı sinyallerinin gelebilmesi için 1.8403 seviyesini aşağı yönde test etmesi gerekiyor. Açıkça içimden geçen 1.8750 ye doğru tekrar bir çıkış yapabileceği ihtimalinin daha yüksek olduğudur.

Dün yurt dışında dikkatimi çeken en önemli gelişme ECB’nin bankalardan haftalık mevduat alımında hedefini tutturamamasıydı. Zira bu tutarlarla İtalya gibi ülkelerin tahvillerini fonluyor. Bu kritik gelişme devam ederse AB bölgesi tamamen krize girecek. Bu arada AB ülke tahvillerine satış gelmeye devam ediyor.

Yurt içinde taze ve önemli bir haber Ekim dış ticaret açığı açıklandı. Bir önceki veride 10.4 milyar USD cari açık rakamı 7.98 milyar USD’na gevşedi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %59.9 ile kritik seviyede.

Günlük önerimiz USD/TL paritesinde yukarı ihtimalini değerlendirmek için 1.86 seviyelerinin altında alım yapmak mantıklı görünüyor.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları