Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Düşüş ihtimali biraz daha fazladır

Haberlere duyarlı olan ve güçlü ana trendleri olmayan piyasalarda “ya evdeki hesap çarşıya uymazsa” sözünü unutmamalıyız.

Bigpara Haber
Haftaya 1.2297 seviyelerinden güne başlayan €/$ 1.2311 seviyelerine kadar yükseldikten sonra 1.2226 seviyelerine kadar düşmüş 1.2258 seviyelerinden yani günün düşük seviyelerinden kapanarak bugüne gevşeme sinyali vermiştir.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vade yukarı sinyallerinin olduğu dönemde gelen bu sinyal sadece bugün için €/$ paritesinin 1.2226 seviyesinin altını deneme ihtimalinin arttığını göstermektedir.

FED ve ECB toplantıları yaklaştıkça risk ayarlamalarına yönelik pozisyon hareketleri artacağından terse düşme riski de artıyor. Bu nedenle sık sık hatırlatmalar yapıyoruz. Dün risk sınırlama önerisini de bu risklerin artması nedeniyle vermiştik. 2011 yılının Nisan ayından gelen düşüş kanalı hala devam ettiğinden orta vadeli çıkış hareketleri sürprizlerle karşılaşabilmektedir. Ne de olsa bunlar ara trendler. 1.2440 seviyelerinin üzerinde tutunmadan yukarı güçlü trend oluşturacağını söyleyemiyoruz. Şimdilik kısa süreli gevşemeleri orta vadeli çıkış trendinde kullanmak için biriktirme fırsatı olarak görüyoruz. FED ve ECB açıklamalarıyla piyasa gerçek rengini gösterecektir.

Bütün bunların yanında S&P’nin Avrupa ekonomisi hakkındaki açıklamaları da €/$ paritesinin gevşemesinde rol oynamış olabilir.

2013 için GSYIH beklentisini düşürmesi, kaldıraç azaltımının Avrupa bölgesinde krize yol açabileceğini söylemesi, İspanya’nın kurtarma fonundan tahvil almayacağını açıklaması.€/$ paritesini aşağı yönde itmiş görünüyor.

€/TL grafiğine baktığımızda; Ekim 2011 ayından beri gelen düşüş kanalı içerisinde orta vade yukarı sinyalleri üretmeye devam ettiğini görüyoruz. €/$ paritesinde Avro’nun değer kaybetmesine paralel olarak burada da 2.2325 seviyesinden 2.2090 seviyesine kadar bir gevşeme olduysa da 2.2090 seviyelerinin destek konumunda olması buralardan tepki gelebileceği anlamına geliyor. Biriktirme süreci devam ettiğinden gevşemeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Tekrar belirtmekte fayda var. ECB ve FED toplantı sonuçları piyasa beklentilerini karşılayamazsa ciddi gevşeme riski var. Ancak beklentiler karşılanabilirse de ciddi yukarı ihtimali var. Bu aralar fazla kur riski almamağa gayret etmek daha uygun gibi görünüyor.

$/TL grafiğine baktığımızda; Güne 1.8104 seviyesinden başlamış ve düşerek 1.8002 seviyesine gevşemiştir. Hem Avro hem de USD’nın gevşemesi TL’nin sepete karşı değer kazandığı anlamına geliyor. Burada kritik nokta 20 Haziran gününden beri oluşan yukarı trend çizgisinin altına sarkma eğilimi piyasanın 1.80 seviyelerinin altında stop satışı yaparak düşüşü tetiklemesine yol açabilir. Bu durumda 1.7950 seviyelerine kadar günlük gevşeme yaşanma potansiyeli artıyor. Eğer bu senaryo gerçekleşirse 1.7950 seviyelerine alım koyarak günlük alım satım fırsatı yakalamak mümkün olabilir. Orta vade aşağı sinyalleri devam ettiğinden düşüş ihtimali fazladır.

Önerimiz; haberlere duyarlı olan ve güçlü ana trendleri olmayan piyasalarda “ya evdeki hesap çarşıya uymazsa” sözünü unutmamalıyız. Bunun yanında 1.8050 seviyelerinden $/TL’de satıcılı olarak gevşemelerde yerine koymak karlı olabilir.

Saygılarımla…

Not: Altın 1625 ONS direncinden satış yiyerek günlük aşağı sinyali üretti. Ancak orta vade yukarı sinyalleri devam ediyor.  Satmak isteyenlerin bir süre daha beklemelerinde (teknik verilere göre) fayda var. 1618 seviyeleri önemli ve tutunması durumunda yukarı yeni bir ivme kazanabilir. Parasal genişleme buna zemin hazırlayabilecek konumdadır.

Yazarın Diğer Yazıları