Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dövizin falında ne çıktı?

İşte döviz kurlarında beklenenler...

Bigpara Haber

Çin’den gelen veriler yavaşlamanın Çin’i de ne kadar etkilediğini göstermektedir. Gerek sanayi üretiminin gerekse perakende satış verilerinin  beklenenden düşük gelmesi parasal genişleme konusunda Çin’in de elini güçlendirmiştir. ECB tahvil alımı ile ilgili gelen olumlu tepkiler de piyasalarda beklentileri koruyan nedenler arasında.
 
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Grafiklere baktığımızda;

€/$ paritesinde orta vade yukarı eğilimin devam etmesine rağmen dar marjda hafif kısa vadeli geri çekilmelerin yaşandığını görüyoruz. Bu hareketler orta vade yukarı trendi henüz olumsuz etkilememiş durumda. Orta vade yukarı trendin olumsuz etkilenmesi için 1.22 seviyesinin altına sarkması gerekiyor. Şimdilik 1.20 seviyesinden başlayan bir küçük çıkış kanalı oluşturmuş durumda. Yukarı hareketlerde 1.25 seviyeleri yeni hedef olabilir gibi görünüyor. Dün 1.2399 seviyesinden güne başlamış ve 1.2407 seviyesini gördükten sonra gelen satışlarla 1.2327 seviyesine kadar gevşemiştir. Bu sabah da aynı eğilim korunmuş ve 1.2365 seviyesinden güne başlamış ve gelen satışlarla 1.2306 seviyesini görmüştür. 1.2290 önemli destek olup altında uzun süre kalması yukarı harekete şüpheyle yaklaşmamıza neden olacak. Şimdilik gevşemeler alım fırsatı olarak düşünülmelidir.

€/TL grafiğine baktığımızda; Son birkaç gündür devam eden hareketler yukarı trend eğilimini bozmuş durumda. Trend sinyalleri tutarlı değil. Bu nedenle net bir yön söyleyemiyoruz.2.20 seviyelerinde tutunması gerekiyor. 2.21 direnç oluşturmaya başlıyor. Bir an önce üstüne çıkması lazım. Yoksa düşüş trendi netleşecek.

$/TL grafiğine baktığımızda; Ayın 3’ündeki sert düşüş yerini tepki çıkışlarına bırakmış görünüyor. Orta vade aşağı trend devam ettiğinden tepki çıkışlarının çok güçlü olmasını beklemiyoruz. 1.7950 güçlü direnç ve altında kaldığı sürece yön aşağı. Yukarı hareket yaptığında 1.7950-1.80 bandında kademeli satışa geçmek mevcut trendde anlamlı görünüyor.

TL’ye karşı dövizlerin hareketleri çapraz paritelerden de etkilendiğinden yurt dışında meydana gelebilecek her gelişme hem Avro hem de USD’nin TL’ye karşı değerlerini hızla etkileyebilmektedir.

GBP/USD paritesinde ciddi dalgalanmalar oluyor. Bu aralar tutturanın ciddi para kazanabileceği bir parite1.55-1.58 aralığında füze gibi gidip gelebiliyor. Bir sürü canı yaktığı kesin. Çok stop çalışmış gibi hali var. Şimdilik aylık bazda aşağı eğilimi ağır bassa da 1.57- 1.54 arasında her yere her an gidebilir. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Bana GBP/USD paritesinde “long” yani uzun pozisyonda olmak pek doğru gibi görünmüyor. Aman dikkat edelim. 1.55 seviyesine tekrar dönme ihtimali çok fazla.

Önerimiz 1.7950-1.80 bandında USD/TL satarak gevşeme trendini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Selamlar,
Hikmet Baydar



 

Yazarın Diğer Yazıları