Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dövizde risk almayın!

Dün 1.2563 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2502-1.2624 bandında dalgalandı

Bigpara Haber
Dün 1.2563 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2502-1.2624 bandında dalgalandı. Bu sabah ise 1.2594-1.2630 bandında dalgalanan parite adeta 1.26 seviyelerinde bulunan fibonacci direncini kırmaya hazırlanıyormuş gibi bir görüntü veriyor.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

FED’in parasal genişleme beklentisi burayı yukarı zorlayan ana etken olmaya devam ediyor. Ancak AB’de de durum pekiyi değil. Görünümün negatife dönmesini kimse duymamışa benziyor. Orta vade yukarı sinyalleri vermeye devam ettiği için direncin üzerine atıp atmayacağını izleme durumundayız. Prensip olarak direnç bölgesinde yeni alım yapılmasını önermiyoruz. 1.2740 seviyelerine kadar ciddi satışların gelebileceği bir bölge içerisinde. Sağlıklı bir trende de sahip değil.

USD/JPY grafiğine baktığımızda;78.20-78.50 dar bandına iyice sıkışmış vaziyette ve aşağı sinyalleri devam ediyor. Kötü haber BOJ tahvil alımı yapmayacağını açıkladı. Bu durum piyasaya bu yolla likidite vermeyeceği anlamına geldiğinden bu pariteye aşağı yönde baskı yapabilir. Yenzede kredi alan okurlarımızın dikkatli olması gerekiyor.

Şimdilik 78 seviyesinin altını beklemiyoruz. Ancak eğer düşerse önemli hareketler olacak. Şimdilik yukarı dönme çabası ufak ufak da olsa devam ediyor(Yukarı gitmesi Japon Yeni kredi kullananların lehine).

€/TL grafiğine baktığımızda; 2.30 seviyelerinde çok güçlü olan direnç bölgesinde aşırı riskli sinyalleri eşliğinde tutunmaya çalıştığını görüyoruz. Orta vade yukarı eğilimi hala devam ediyor. Önemli bir olumsuzlukta aşağı ciddi hareketler yapabilecek bir potansiyele sahip. Direnç bölgesinde olması nedeniyle alım önermiyoruz. Ancak €/$ paritesindeki yukarı hareketlerin burada da yukarı yönde etki yapacağı unutulmamalı.

Bu arada sessizlik okurumun sorusunu da cevaplayalım. €/$ aşağı dediğimizde bu Avro USD’ye karşı değer kaybedecek demek.

$/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.8213 seviyesinden güne başladığını, 1.8274 seviyesinden gelen satışlarla 1.8169 seviyesine kadar gevşediğini ve 1.8194 seviyesinden de kapandığını görüyoruz. Bu sabah da 1.8172-1.8192 bandına sıkışmış durumda. Orta vade yukarı sinyalleri devam eden paritede net bir sağlıklı orta vade trend hareketi yok. Şimdilik göstergeler yukarı demeye devam ediyor. 1.83 bandı çok güçlü direnç bölgesidir.1.8030 seviyesi de destek durumunda (yani bu seviyede alışlar gelebilir).

Altına baktığımızda; ONS/USD fiyat grafiği aşırı riskli bölgede yukarı sinyalleri üretmeye devam ederken1.728 fibonacci direncine doğru yoluna devam ettiğini görüyoruz. Gram /TL fiyatı da USD/TL düşmediği sürece bundan yukarı yönde etkilenecektir. Parasal genişlemenin halihazırda yapılmaya başlandığı spekülasyonu burayı yukarı taşımaktadır. Tahvil alımı beklentisi piyasaya likidite beklentisi yarattığından altını değerlendiriyor. Riskli sinyalleri dışında düşeceğine dair bir sinyal bulunmuyor.

Önerimiz; Faiz kararına kadar dövizde risk alınmamasıdır. Faiz indirimi gibi sürprizler ciddi dalgalanmalar yaratabilir.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları