Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Döviz piyasasında neler olacak?

Bigpara Haber

Bir okurumuzun talebi üzerine €/$ grafiğine bakarak bugün yorumumuza başlayalım.

Sabah itibariyle baktığımızda; €/$ paritesi 1.4250 seviyelerinde yukarı trend içerisindeyken AB Bölgesiyle ilgili gelen olumsuz algılanan haberlerle bir anda çok sert düşmüş ve 1.3635 seviyelerine kadar gevşemişti. Hatta dün ve ondan önceki gün bu paritede sert dalgalanmalar olabileceğinin altını çizmiştik. Orta vadeli göstergeler uyumsuz olduğu için 1.34-1.42 bandında her yere gidebilecek durumda. Ancak kanaatim sert düşüşe bir miktar tepki gelebileceği yönünde. En azından 1.3880 seviyelerine kadar tepki çıkışı yapabilir. Trendin tekrar yukarı dönebilmesi için 1.42 seviyelerin üzerine rahat çıkması gerekiyor.

AB borçlanma sorunuyla ilgili haberlere bağlı olarak serseri mayın gibi her tarafa hızlı hareket edebilecek durumda. O yüzden bu paritede pozisyon alırken aşırı risk alınmaması yönünde uyarılarda bulunmuştum. €/$ paritesinde güçlü destek 1.3380 seviyelerinde. Hatırlarsanız daha önceki yazımda 1.45 seviyesine kadar potansiyeli olduğunu belirtmiştim. Avrupa tahvillerine destek konusunda gelen olumsuz açıklamalar ve Yunanistan’ın halk oylaması açıklaması tüm dengeleri bozmuş durumda. Bu paritede ciddi kar/zarar potansiyeli hala mevcut. Şimdilik beklentimiz tepki çıkışı yönünde.

Gelelim $/JPY paritesinde; Japonya’nın ciddi müdahalesiyle 76 seviyesinin altında 79.50 seviyesine kadar yükselmişti. Dün 79’un üzerine çıkamadı ve günlük aşağı sinyali verdi. Bu sabah ise 78.50’yi bile henüz göremedi. Buradan müdahalenin henüz JPY’ye geçişi durduramadığı görülüyor. JPY bu gidişle tekrar gevşeyebilir. Bu hareket global krizde Dolar ve Euro’dan kaçışı simgeliyor.

$/CHF paritesine baktığımızda da beklentilerimiz doğrultusunda 72.50 seviyelerinden 92.50 seviyelerine kadar çıkış gerçekleştirmiş ve buralarda tutunamayarak 85.90 seviyelerine kadar gevşemişti. Japonya’nın Yen’e müdahalesiyle müdahaleyi hatırlayan bu parite de 90 seviyelerine kadar hızla yükseldi. Şu an orta vadeli zayıf yukarı sinyalleri var.

Hem $/JPY hem de $/CHF paritelerinde paralar USD’ye karşı değer kazanma sorunu yaşarken Avro olumsuz gelişmelerden dolayı değer kazanmayı bir süre ertelemiş görüntüsü veriyor. TL bunların arasında dolara karşı değer kaybetme sorunu yaşayan tek para.

$/TL de aşağı trend oluşumu devam ediyor. Güçlü destek 1.7240 seviyesinde.1.75 seviyelerinden dönmesi nedeniyle, bu seviyelerde de bir destek oluşmuş durumda. 1.7993 seviyesinin üzerine çıkmadığı takdirde tekrar kısa süreli aşağı sinyali gelecek. Hale hazırda orta vade aşağı sinyali devam ediyor. Yukarıda güçlü direnç 1.8210 civarında bulunuyor.

Bu arada hazine 2012 borçlanma programında iç borç çevirme oranının %83 seviyelerine çekilmesi, piyasayı likit bırakma eğilimi uzun vadeli faizlerin üzerinde düşüş yönünde etki bırakacağını, bunun da önümüzdeki günlerde bono faizlerinde de aşağı yönlü hareketi tetikleyebileceğini, faizlerdeki aşağı trendin TL’de değer kazanma potansiyeli oluşturacağını da belirtmeden geçmeyelim. Dün döviz satım ihalesi açılmaması, döviz yükselişinde yabancıların alımından ziyade yerlilerin pozisyon kapamalarıyla alakalı olduğu açıklamaları yabancı yatırımcının yükselişte payının önemsenmeyecek seviyede olduğunu gösteriyor.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları