Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Döviz piyasasında bugün neler bekleniyor?

USD/TL’de bir şeyler olmaya başladı diyerek yorumumuza başlıyoruz

Bigpara Haber

USD/TL’de bir şeyler olmaya başladı diyerek yorumumuza başlıyoruz.



Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Dün 1.7919 seviyelerinden güne başlarken aşağı sinyallerinin son derece zayıfladığını ve fırtına sinyalleri gelmeye başladığını dün yazımızda belirtmiştik.

Hatta önerilerimizde de aşırı risk almaktan kaçının demiştik. Çünkü yanlış yönde alınan pozisyon kaldıraçlı işlemlerde telafisi zor zararlar verebiliyor. Dün 1.7904 seviyesine kadar gevşedikten sonra 1.7950 civarlarından işlem gören USD/TL’de ne olduysa akşam olmuş ve 1.8070 seviyesine kadar sert bir çıkış gerçekleştirmiş. Sabah haberlere baktığımızda Suriye askerlerinin topçularımızdan açılan ateş sonucunda öldüğüne dair haberler gördük.

Sınırda sıcak çatışma her zaman kurlar üzerinde baskı anlamına gelir. Burada ekonominin büyüklüğü ve panik hareketlerin süresi kur üzerindeki baskının boyutunu belirleyecektir.

Orta vade aşağı sinyalleri biten USD/TL bazı göstergelerde yukarı demeye başlamış bulunuyor. Sabah itibariyle 1.8019-1.8066 bandında hareket etmesi dünkü çıkışın henüz son bulmadığını anlatsa da 1.8070 seviyesinin üzerine çıkmaması hareketin kısa vadeli olabileceği ihtimalini ortaya çıkarmaktadır.

Artık USD/TL aşağı yönde olan “short” veya “kısa” denilen pozisyonlardan çıkılması gerekiyor. Reel sektör için ise bunun anlamı. Döviz girdisi olmadığı halde döviz kredi kullanarak çalışma sermayesi oluşturanlar bir miktar kar erimesiyle karşılaşabilirler. Çünkü finansman maliyetleri bir miktar artabilir.

EUR/TL grafiğine baktığımızda; Dün 2.3152 seviyesinden güne başlamış ve 2.3110 seviyesinden gelen alımlarla 2.3317 seviyesine kadar yükselmiş. Orta vade yukarı sinyalleri bu hareketle son bulmuş bulunuyor. Sabah ise 2.3366 seviyesini görerek dünkü en yüksek seviyenin de üstünü denemiş durumda. Burada da aşağı yönde alınan pozisyonlar kapatılmalıdır. İlk sinyalleri dün yazımızda aşağı sinyallerin aşırı zayıfladığını söyleyerek vermiştik. Şimdi yukarı sinyalleri gelmeye başladığı için trende ters risk almaya gerek yok diye düşünüyoruz.
€/$ grafiğine baktığımızda; Dün 1.2878-1.2937 seviyelerinde dalgalandığını ve 1.2902 kapanışla da pek güçlü olmadığını görüyoruz. Orta vade aşağı sinyalleri zayıflamıştır. Bugün 1.2979 seviyesinin üzerinde yukarı sinyalleri üretmeye başlayacaktır. Sabah itibariyle 1.2908-1.2934 dar bandına sıkışmış ve yatay hareketini sürdürmüştür.
USD/JPY grafiğine baktığımızda; Aşağı sinyallerinin bu sabah itibariyle neredeyse son bulmak üzere olduğunu gözlemliyoruz. Gelen tepki alımları 78.71 seviyesine kadar yükselmesine neden olmuş. Japonya ile Çin arasındaki adalar problemi ile ilgili gerginlik Yen’e değer kaybettirebilir. Bunun yanında 78.78 seviyesinden sonra yukarı sinyalleri gelmeye başlayacak. Ancak USD/TL’de yönün yukarı dönmesi Yen kredizede okurlarımızın Yen kredilerin TL karşılığının düşmesini engelleyebilir.

Önerimiz; USD/TL aşağı pozisyonların 1.80 seviyesinin altında kapatılmaya çalışılarak pozisyonların yukarı döndürülmesi teknik açıdan trende uygun olacaktır.

Not: Bugün öğleye kadar gelebilecek sorularınıza anında cevap vermeye çalışacağız.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları