Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Döviz piyasası için bugünkü önerimiz...

Önerimiz; 1.2660 seviyelerine yaklaştıkça €/$ alarak 1.2740 seviyelerinin üzerinden satmak teknik olarak mantıklı görünüyor

Bigpara Haber
Dün 1.2712 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2698-1.2739 bandında dalgalanmıştır.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vade aşağı sinyalleri devam ederken, RSI risk göstergesi kısa vade çok düştü sinyalleri vermek üzere. Bu nedenle kısa vade tepki çıkışı potansiyeli artmış durumda.  Bu sabah 1.2674-1.2711 bandında dalgalanan parite düne göre daha zayıf bir görünüm sergilemektedir. 1.2650 seviyelerinde bulunan desteğini deneme ihtimali hala devam ediyor.

AVRO/TL grafiğine baktığımızda; Dün sürpriz bir hareketle 2.2701 seviyelerinden 2.2910 seviyelerine kadar sert bir çıkış gerçekleştirdi. €/$ hareketi bunu teyit etmediğinden bu çıkışın iç piyasayla ilgisi olduğunu söyleyebiliriz. Orta vade göstergelerin tutarsızlaştığı Avro/TL paritesinde net bir yön söyleyemiyoruz. Bu sabah 2.2864-2.2907 bandında hareket etmekle beraber 2.2910 seviyesinin üzeri TL’den Avro’ya dönülüyor anlamına gelecek. Normal şartlarda bugün olması gereken yer 2.2640 seviyeleridir.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.7853 seviyesinden 1.8019 seviyesine kadar sert bir çıkış gerçekleştirmiş, bu sabah da 1.7997-1.8050 bandında hareket etmektedir.

Hem Avro hem de USD son not artırımından sonra TL’ye karşı prim yapmış görünüyor. Normal şartlarda Moody’s beklenirken böyle bir hareket doğal değil. Ancak TCMB başkanı Sn Başçı’nın not artırımı nedeniyle TL’nin değerlenmesine izin verilmeyeceği yönündeki açıklamasının piyasa üzerinde etkili olduğunu düşünüyoruz. Özell,ikle “TL böyle güçlü kalmaya devam ederse” açıklaması spekülatörlere davetiye çıkarmıştır. Çünkü kurun seviyesi ile ilgili bir açıklamadır. Kısacası TL fazla değerli denilmiş oluyor. Kurun seviyesi ile ilgili böyle bir yorum son derece riskli diye düşünüyoruz.

TL’nin değerlenmesi döviz arzı TL talebiyle ilgili bir durumdur. Dünya’da 1 trilyon USD’nin üzerinde sadece sıcak para dolaşırken TL’nin değer kazanması Türkiye’ye gelmek isteyen yabancı paranın belli bir zaman aralığındaki yoğunluğuyla alakalı olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu durumda büyük fonlar yüklü miktarda parayla Türkiye pozisyonu almaya kalktıklarında faizlerin 4-5 seviyelerine kadar inmesi gerekecek demektir. Sorun daha sonrasıyla ilgili. Peşinden gelecek kar realizasyonları piyasalarda dalgalanma ve belirsizliği tetikleyebilir.
Şimdilik TL sepet bazında değer kaybedecek sinyalleri aldığımızı belirtmekle yetineceğiz. Ancak TL/döviz konusunda öneri yapmayacağız.
Yurt dışına baktığımızda İspanya’nın 2 yıllık gibi çok kısa süre sayılan tahvillerinde bile faizlerin son zamanların en yüksek seviyesine çıktığını görüyoruz. Kısa sürede İspanya’da bir şeyler olabilir. Yunanistan’a verilen 2 yıllık ek süre çözümsüzlüğün de ispatı durumunda. Bu nedenle €/$ aşağı hareketini sürdürebilir.

Önerimiz; 1.2660 seviyelerine yaklaştıkça €/$ alarak 1.2740 seviyelerinin üzerinden satmak teknik olarak mantıklı görünüyor.

Yazarın Diğer Yazıları