Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Döviz piyasası için beklentimiz...

Önerimiz; 1.3660 seviyesi ve üzerinden €/$ satarak kar realizasyonları potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Bigpara Haber

Cuma günü 1,3577 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi gelen alımlarla 1,3711 seviyesine kadar yükselmiştir.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Kısa vade aşırı yüksek sinyalleri yanında orta vade yukarı sinyalleri gelmeye devam ediyor. 1.35 seviyelerinde bulunan Fibonacci direncinin üzerine çıkması stop alış dediğimiz pozisyon kapatıcı emirlerin gelmesine neden olduğundan kısa sürede bu çıkış gerçekleşmiştir. Bu sabah 1,3619-1,3660 bandında satış eğilimli olması 1.35 seviyene kadar gelecek düşüşün habercisi olabilir. Bu seviyelerden yukarı yönlü pozisyon açılmasını önermiyoruz.

USD/TL paritesine baktığımızda; Cari açık verilerinin iyi gelmesinin yansımalarını hala görüyoruz. Cuma günü 1,7589 seviyelerinden güne başlamış, 1,7458 seviyesine kadar da gevşemiştir. Bu sabah 1,7496 seviyesinden güne başlamış ve 1,7520 seviyesini denemişse de açılış seviyelerine geri dönmüştür. Orta vade aşağı sinyalleri gelmekle beraber Bollinger Band’ı aşağı yönde geçmiş olması nedeniyle kısa süreli bir tepki çıkışı gelebilir. Bu nedenle birkaç gün içerisinde ödemesi olanların dolarını şimdiden almasında fayda var.

Avro/TL paritesine baktığımızda; Cuma günü 2,3886 seviyesinden güne başladığını 2,3995 seviyesine kadar yükseldiğini ve akabinde gelen satışlarla 2,3817 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Bu sabah 2,3848 seviyelerinden işlem görmekte olan parite kısa vadeli aşağı, orta vade yukarı sinyalleri üretmektedir. Kısacası almak için acele etmemekte fayda var.

GBP/USD paritesine baktığımızda; Cuma günü 1,5879 seviyesine kadar yükseldiğini ancak gelen satışlarla aynı günü 1,5694 seviyelerine kadar düşerek kapattığını görüyoruz. Bu sabah 1,5710 seviyelerinden işlem görmesi tekrar toparlanabilir sinyalidir. Bu paritede ciddi oynaklıklar olduğundan aşırı risk alınmamalıdır.1,58 seviyesine kadar yükseliş potansiyeli şimdilik fazla görünüyor. Orta vade göstergeler yavaş yavaş yukarı demeye başladılar.

Cuma günü Avro birçok para birimine göre ciddi primler yaptı. Eur/ diğer para birimlerini paritelerinin bir çoğu kısa vadede aşırı yükselmiş sinyali üretmekte olduğundan yakında Avro’da önemli düşüşler görebiliriz. Bunun için sadece bir olumsuz veri veya bahane gerekmektedir.
USD/JPY paritesine baktığımızda; Cuma günü sert bir yükselişle 92,89 seviyesini gördü. Bu arada aşırı yükseldi sinyalleri de arttı. Orta vade yukarı sinyalleri diğer risk göstergeleriyle beraber fazla anlamlı gelmediğinden kısa vadede aşağı yönlü hareketlere hazırlıklı olmakta fayda var.

Kur savaşlarının şiddetini artırdığı şu günlerde sürpriz hareketlere ve sert kar realizasyonlarına karşı hazırlıklı olmak gerekiyor. Bu nedenle özellikle Avro ciddi riskli duruma gelmiş durumda.

Genel olarak bizi ilgilendiren önemli haberlere bakarsak; AB yardımının rumları kurtarmaya yetmediği, Rusya’nın da yardımına ihtiyaç olduğu haberi Avro için önemli. Bu arada Avro’nun aşırı değerli olduğu ve değer kaybetmesi gerekliliği ile ilgili söylentiler gittikçe artmaktadır. Almanya’da işsizlik verisinin beklenenden iyi gelmesi Avro’nın güçlenmesi için bahane edilse de kur savaşları Avro için yeni başlayacak gibi görünüyor. €/JPY, €/AUD paritelerine bakıldığında Avro’nun değer kazandığını bariz olarak görebilirsiniz. Söylentiler ise tam tersinin olması gerekliliği üzerinedir.

Önerimiz; 1.3660 seviyesi ve üzerinden €/$ satarak kar realizasyonları potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları