Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Döviz cephesinde neler oluyor?

1.81 seviyesine yaklaştıkça USD/TL alarak çıkış trendini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Bigpara Haber

Dün 1.2968 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2991 seviyelerinden gelen satışlarla 1.2859 seviyesine kadar sert düşüş gerçekleştirdi.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu hareketle yeni gelen ve 1.28 seviyelerinden 1.3070 seviyesine kadar çıkışı gerçekleştiren orta vade yukarı sinyallerini de zora sokmuş oldu. Bu sabah düşüşün 1.2836 seviyesine kadar sürmesi çok ilginç. Çünkü 1.2835 seviyesi aşağı sinyallerinin gelmeye başlayacağı noktalardır. Ancak piyasa oyuncuların tekniği ne kadar dikkate aldığını da açıkça gösteriyor. Bunun nedenleri olarak piyasalarda neler olmuş bir de ona bakalım.

Piyasalar Merkel Samaras görüşmesinden tatmin olmamış ve açıklamaları yeterli bulmamış. Gelen yorumlar bu yönde. Bunun yanında global durgunluğun gittikçe daha da derinleşeceğine dair öngörüler artıyor. Bu durum özellikle emtea fiyatları için risk oluşturduğundan aşağı yönlü baskılar konuşuluyor. Altının hareketi de bu yüzden sert aşağı oldu. Global daralma riski arttıkça fiyatların aşağı düşme riski de artacaktır. Bu durum sadece altın gibi emtealarda değil borsalar için de geçerli haberiniz olsun. Bu arada petrol fiyatları düşecekken birileri petrol üretimindeki düşüşü bahane ederek fiyatları yukarda tutma çabası içerisinde.  Petrol arzının azaldığından bahsediliyor. Oysa Suudi Arabistan İstenilen petrolü vereceğini açıklamıştı. Kimse bu konuya değinmiyor bile. İspanya’nın yardım istemeyebileceği tedirginliğinin artmasının €/$ paritesini zayıflattığı söyleniyor. Komedi gibi değilmi.. Çünkü İspanya kurtarılmak istemiyor diye olan Avro’ya oluyor. Kısacası spekülasyonlar havada uçuşurken sapla samanı birbirinden iyi ayırmalıyız. Bu nedenle yorumların spekülatif amaçlı olup olmadığını lütfen iyi dikkat edelim.

Avro/TL paritesine baktığımızda; Dün 2.3485 seviyesinde güne başlamış ve €/$ düşüşünü yansıtmamıştır. Kapanışı da aynı seviyelerden yapmıştır. Bu sabah ise 2.3510 seviyelerden güne başlamış ve 2.3404-2.3508 bandında hareket etmiştir. Normal şartlarda 2.34 seviyesinin altına inmeliydi. Bu hareketi yapmayarak USD/TL paritesinin yukarı gitmesine sebep olmuş olabilir. Orta vade yukarı sinyalleri devam etmekle beraber bu sinyallere şüpheyle baktığımızı belirtmek istiyoruz. 2.3254 desteğine kadar geri çekilme yaşanabilir.

Şimdi USD/TL grafiğine bakalım; Dün €/$ paritesindeki USD lehine sert düşüş burada TL’nin değer kaybına yol açmış. Oysa Avro/TL aşağı gevşeseydi bu sert yukarı hareket olmayacaktı. TL’nin sadece USD’ye karşı değil Avro’ya karşı konumu da yakından takip edilmeli diye düşünüyoruz. Burada iyi arbitraj fırsatları çıkıyor. Dün 1.8108 seviyesinden güne başlayan USD/TL 1.8076’dan gelen alımlarla 1.8245 seviyesine kadar sert çıkış yaptı. Bizim orta vadede beklediğimiz 1.8250 hedefimiz de biraz erken de olsa gerçekleşmiş oldu. Bu sabah itibariyle 1.8259 seviyesini gördükten sonra gelen satışlarla 1.8182 seviyesine gevşeyen USD/TL orta vadeli yukarı sinyalleri vermeye devam ediyor. 1.81 seviyeleri her geçen gün daha güçlü destek konumuna gelmeye başlamıştır.

Açıklanan OVP ve son dönemde gelen olumsuz veriler TL’nin değer kaybına neden oluyor. Dün yazımızda piyasa dinamiklerinin önümüzdeki dönemde neden TL’ye değer kaybettirebileceğine bir miktar değinmiştik. 

Önerimiz; 1.81 seviyesine yaklaştıkça USD/TL alarak çıkış trendini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla,


 


 

Yazarın Diğer Yazıları