Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolayısıyla önerimiz...

Bigpara Haber

Dün saat 05 te $/TL deki olağan dışı hareketi dünkü yazımızda sizlerle paylaşmış ve TL`nin 24 saat takip edilmesi gereken bir para olduğunun altını çizmiştim. Bugün grafiğe baktığımızda dünkü aşırı spekülasyon kokan hareketin tekrarlanmadığını sabah açılışta dünkü kapanış seviyesi olan 1.7732 seviyelerinin oldukça altında 1.7479 ile güne başladığını görüyoruz.

Şu an açılış seviyesinin altında ve günlük aşağı eğilimi devam ediyor. Dün teknik bir gösterge olan bollinger bandın üst çizgisini agresif bir şekilde delmesi sat sinyali vermişti ancak anlamsız hareketlerin olduğu bir piyasada işlem yapmak oldukça riskliydi.

FED`in faizleri 2 sene değiştirmeyeceğini açıklaması içerde ısınma nedeniyle kredilerin daraltılması yolunda fırsatı faizi yükseltmek olarak gören bankaları utandırır mı bilmem ama önümüzdeki dönem likiditenin bollaşacağı bir dönem olacak gibi görünüyor. Özellikle bu bollaşma $ ve € bacağında olacağı için TL`nin buna bağlı değer kazanmasını bir süredir bekliyorduk. Ancak temel göstergelerde de bu sinyaller bir hayli arttı. Sanayi üretiminin beklendiği kadar artmaması kredi bacağında da piyasanın rahat bırakılmasına neden olabilir.

Bu gelişmeler dövizle ilgili olanlar için son derece önemli. Çünkü birçok firma yüksek değerden dolar alıp kredi kapamak zorunda bırakılmıştı. Risk yönetiminin ne kadar önemli olduğu bugünlerde daha da fazla hissediliyor.

Yurt dışında ilgimi çeken son zamanlardaki gelişmelere baktığımızda; gerek ABD gerekse İtalya rating kuruluşları hakkında soruşturma başlattılar. Ayrıca verilen notlarla ilgili acımasızca yorum yapıyorlar. Bana eski Türkiye’yi hatırlattılar. Şimdi bizi daha iyi anlarlar sanırım. Ancak hala Türkiye hak ettiği notu almış değil. Nedense yabancı emeklilik fonlarının Türkiye gelmesine vize verecek olan bir üst seviye not verilmemek için her türlü trajikomik açıklamalar yapılmaya devam ediyor.

Bugün TL`nin değer kazanma sürecini sürdüreceği ve bunun diğer mali piyasalara da olumlu yansıyacağı bir gün olacak diye bekliyoruz. Dolayısıyla önerimiz 1.7164 seviyelerine kadar $ almamak, sert çıkışın sert düşüşü de olabilir. Bu arada €/$ yükselmeye devam ediyor ve 1.4450 seviyeleri önemli direnç ilgili olanların bu seviyelere dikkat etmesinde fayda var.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları