Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolar/TL`de yön neresi?

€/TL dün 2.3641-2.3532 bandında hareket etmiş ve 2.3581 seviyelerinden kapanarak zayıf görünümünü sürdürmüştür

Bigpara Haber
€/TL dün 2.3641-2.3532 bandında hareket etmiş ve 2.3581 seviyelerinden kapanarak zayıf görünümünü sürdürmüştür. Orta vade aşağı sinyalleri devam ediyor. Bu sabah güne 2.3596 seviyelerinden başlayarak 2.3563-2.3634 seviyeleri arasında hareket görmesi düşüşe direndiğini gösteriyor.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

2.34-2.36 bandı güçlü destek ve kolay kıracak gibi görünmüyor. Aşağı trendin kesinleşebilmesi için bu desteğin altına sarktığını görmemiz gerekiyor. Trendin aşağı olması nedeniyle alım önermiyoruz. Ancak destek seviyelerinde olması da satış konusunda istekli olmamamıza neden olmaktadır. Gelebilecek bir tepki alımı tekrar 2.40 seviyelerine kadar itebilir. Faizlerde yükseliş buranın yükselmesi anlamına gelecektir. Bu nedenle özellikle bono faizlerinin düşüp düşmediğini yakından izlemek durumundayız.

$/TL paritesine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyalleri devam ediyor. Dün dışarıdaki olumsuz gelişmelerin €/$ üzerindeki etkisine bağlı olarak 1.7822-1.7967 bandında hareket ederek 1.7940 seviyelerinden kapanmıştır. Trende ters olan bu hareketin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini daha önce belirtmiştim. TL’nin değer kaybetmesine neden olacak bir Türkiye verisi yok. Bu nedenle trendi bozacak bir olumsuzluk söz konusu değil. Her zaman belirttiğim gibi €/$ paritesi maalesef €/TL bacağında gerektiği kadar hareketi sağlatamadığı için USD/TL çarpraz etkisiyle gereksiz yükselebiliyor. Çünkü €/TL bacağı derin değil ve piyasa $/TL üzerinden €/TL fiyatlıyor.
 
Bu konudaki çarpıklığı eski yazılarımda sizlerle paylaşmış, bu nedenle sadece TCMB’nin değil piyasa yapıcılığı müessesesinin de burada olmasının yararlı olacağını belirtmiştim. Önümüzdeki kısa sürede 1.7784 desteğini test edeceğini düşündüğümden arızi yükselişin etkisinde kalarak yukarı dememi lütfen beklemeyin. Trend düşecek diyor ve ben de bunu sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Çıkışlar kademeli satış fırsatıdır. Bono faizleri düşerse $/TL’nin düşmesi ihtimali çok yüksek olacaktır.

€/$ paritesine baktığımızda; İki gündür gelen olumsuz haberlerin etkisiyle sert düşüşle 1.3368’den 1.3107 seviyesine kadar gevşedi. Bu gevşemeyle orta vadeli göstergeler aşağı sinyalleri üretmeye başladı. 1.3045 fibonacci desteği ve altına inmesi piyasalarda dengeler değişiyor demek olacak. Şimdilik desteğin çalışabileceğini ancak gevşeme trendinin devam ettiği sürece de kırıp kırmayacağını izleyeceğimizi belirtelim. AB bölgesi zor dönemler geçiriyor ve daha önceki yazımda pis kokuların çıkmaya başladığını belirtmiştim. Trend de bu havayı yansıtıyor.

Almanya’nın tahvil ihalesine 1.8 kat talep gelirken 4 milyar avro hedefi tutturulamadı satış 3.3 olarak tarihi düşük faizlere yakın gerçekleşti. Bu sonuç piyasa bu faizi beğenmiyor ve almak istemiyor anlamınadır. Avrupa’nın kalesi kabul edilen ülkenin borçlanma ihalesi ancak bu kadar olabiliyor. Böyle bir sonuç Türkiye’de olsa ortalık toz duman olur. Bunun yanında ACB Yunan banakalarının borç yapılanmasına ihtiyaç duyabileceğini ve Yunan Merkez Bankasının acil fon ihtiyacını kullanmak zorunda kalabileceklerini belirtti. Yani Yunanistan’da sorun devam ediyor. Hatta büyüyor. Çünkü tahvil takası ile birlikte nakit akışları da bozuldu.

İspanya’nın tahvil ihalesine gelen düşük talep de geleceğe karamsar bakılmasını tetiklemiş görünüyor. Bu sonuç faizleri de zıplatmıştı.Parite de bu nedenle sert düştü.

FED tutanakları parasal genişlemenin konuşulmadığını gösterdiğinden bu durum USD’nin elini güçlendirirken emteaları da olumsuz etkiliyor. Morgan Stanley de bu konuda beklentisini düşürdüğünü açıkladı.

Türkiye’de otomotiv satışlarının ilk çeyrekte %25 daralması, cari açığın daralmasına olumlu etki yapmış görünüyor. İhracatta da lokomotif rolü üstlenmesi de içerde satamayınca dışarı yönelme politikasını gösteriyor ki bu oldukça iyi.Martta yurtiçi satışların düşüşünü de dikkate alırsak cari açık düşmeye devam edecek diyebiliriz.

Bu arada cari açığı bahane edenlerin notu artırmamak için ekonomik yavaşlamayı önümüze koyacaklarına kuşkum yok. Hatırlarsanız yakın zamana kadar da ekonominin aşırı ısındığını söyleyerek kredilerde frene basılması için birilerini gaza getirmeyi başarmışlardı. Şimdi soğuduğu için görünüm negatife düşerse şaşırmayacağım. Ne de olsa şamar oğlanı olmaya alıştırıldık.  Enflasyon da beklenenin altında gelmesi TCMB’nin elini kuvvetlendirdi.

Bu veriler teknik analize açıklandıktan sonra beklentilerden farklı olduğu kadarıyla girmeye başlıyor. Son derece yoğun ve beklentilerden farklı gelen verileri takip etmek bazen gerçekten imkansız olabiliyor. Bu nedenle gün içi yorum yazmak zorunda bile kalabiliyorum.

Bu arada günlük işlemleri dikkat ederseniz her zaman aynı paritede vermiyorum. Çünkü sinyali hangisinin daha iyiyse onu öneriyorum. Yazdıktan sonraki gelişmelerin etkisi de takdirinize kalmış.

Örneğin dün eur/TL satış önerisi vardı. 2.3688 seviyerei diye seviye belirtmiştim. 2.3641’e kadar çıkıp 2.3532 seviyesine kadar da gevşedi. Enflasyon beklenenden yüksek gelseydi 2.37 bile olabilirdi. O yüzden sürprizlere hazırlıklı olmalı ve ya tersi olursayı düşünerek pozisyon almalıyız.

Gelelim günlük önerimize; 1.7949 seviyesinden $/TL satarak gevşemeleri değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Not: Çok değerli düşüncelerini, kar ve zararlarını, deneyimlerini bizlerle paylaşan okurlarımıza sonsuz teşekkürler.

Saygılarımla;

Yazarın Diğer Yazıları