Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolar/TL sinyal veriyor!

Bugün bir aksilik olmazsa 1.2406 seviyesini denemesini bekliyoruz...

Bigpara Haber

Dün 1.2291 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi, 1.2261 seviyesine kadar gevşedikten sonra gelen alımlarla 1.2374 seviyesine kadar yükselmiş ve maksimum seviyeye yakın kapanarak da çıkış hareketinin devam edebileceği sinyalini vermiştir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Dün yazımızda da belirttiğimiz trend kanalının alt bandından tepki çıkışı gelmiş bulunuyor. Bugün bir aksilik olmazsa 1.2406 seviyesini denemesini bekliyoruz. Asıl dananın kuyruğu da bu seviyelerde kopacak. Eğer gelebilecek satışları karşılayacak kadar alım gelebilirse çıkış kanalının üst bandı 1.25 hedef olacak. Şimdilik orta vade yukarı hareketine devam edecek gibi duruyor.

€/TL grafiğine baktığımızda; Dünkü yazımızda da belirttiğimiz beklentimize uygun €/$ paritesindeki yukarı harekete bağlı olarak 2.1875 seviyesini gördükten sonra 2.2213 seviyesine kadar yükselmiş. Orta vade aşağı sinyallerinin kesilebilmesi için 2.23 seviyesinden işlem geçmesi gerekiyor. Sağlıklı bir trend hareketi olmadığı için net bir pozisyon öneremiyoruz.

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyalleri geldiğini görüyoruz. Hem Avro’nun hem de USD’nin değer kazanması TL’nin değer kaybettiği anlamına geliyor. Dün 1.7893 seviyesinden güne başlamış, 1.7812 seviyesini gördükten sonra gelen alımlarla 1.7973 seviyesine kadar yükselmiş ve kapanışı da bu seviyelere çok yakın yapmıştır. Eğer 1.8060 seviyelerine kadar çıkış yapabilirse düşüş sinyalleri bozulacak. Bir önceki gün göstergelerine göre teknik analize göre günlük işlem yapanları terse yatırmış görünüyor. 1.7870 seviyelerine gevşemezse yukarı yönlü güçlenme sinyalleri gelebilir. Son 1 haftalık dönemde 1.78 seviyesinden gelen alımlar dikkat çekicidir.

GBP/USD grafiğine baktığımızda; 1.5730 seviyesini görmesi durumunda aşağı sinyallerini bozacağını özellikle söyleyelim.Hala net bir trend hareketi yok. 1.55-1.58 bandında her yere her an gidebilir. Eğer sert hareketler gelirse (bazen gelebiliyor) 1.58 seviyesinin üzerine satış, 1.5510 seviyelerine de alış girmek fırsatları değerlendirmek anlamına gelebilir.

USD/JPY grafiğine baktığımızda; Yatay seyir hareketinde olduğunu, bu nedenle de orta vadeli göstergelerin sağlıklı olmayabileceğini söylemekle yetinelim. Yukarı için 78.75 seviyesinin üzerinde tutunması gerekiyor. 78 seviyesi fibonnacci desteği olduğundan buralarda tutunuyor.

Günlük işlem için önerimiz; 1.2280 seviyelerinden €/$ alarak 1.24 seviyesine yaklaştıkça satmak mantıklı görünüyor.

Okuyucu sorularına baktığımızda; Hakan bey $/TL satışı için seviye sormuş, 1.80 seviyesi direnç konumunda olduğundan orası denenebilir. Okurlarımızdan Abdullah Lale Eur/USD şu an yukarı sinyalleri üretmeye devam ederken sizin “kraliçe” diye ifade ettiğinizi sandığım GBP/USD pek güven vermiyor. Tarihin en derin krizini yaşayan İngiltere’nin parası bana fazla güven veremiyor. Grafikler de aynı şeyi söylüyor. Her yere spekülatif amaçlı gidebilecek durumda.

LIBOR manipülasyonunun soruşturma sonucunu da görmek lazım. Sizlerden gelen bilgiler USD/TL günlük işlemini yapmanın ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Ne de olsa bankaların fazla komisyon istemesini daha düşük tutarlı alımları da engelliyor. Bu aynı zamanda piyasa derinliğinin de sağlıklı oluşumuna engeldir. Piyasa düzenleyici durumunda olan BDDK’nın veya Bankalar Birliğinin bu konuda adım atması daha derin bir piyasaya kavuşmamızı sağlayabilir. VOB gibi bir spot piyasaya ihtiyaç var.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları