Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Doların ne yöne gideceği belli değil

Günden hala ABD’nin bütçe tavanı ve ABD hükümetinin ödemeleri yapamayacak duruma gelmesi konusuna çözüm bulunamaması.

Bigpara Haber
Günden hala ABD’nin bütçe tavanı ve ABD hükümetinin ödemeleri yapamayacak duruma gelmesi konusuna çözüm bulunamaması.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Muhalefet durumunda olan Cumhuriyetçilerin sağlık yasasının fonlamasının ertelenmesi talebinin kabul edilmemesinin yol açtığı siyasi çekişme Türkiye’nin eski durumuna çok benziyor. Çarklar durmaya başladı ve 17 Ekim gününe kadar tamamlanmazsa da tahvil itfaları da riske girebilecek. Yani resmen iflas söz konusu olacak ve temerrüde düşülecek.

Bu gelişmeler ve artan risk ABD Doları’nın değer kaybına yol açmaya başladı.

Bu arada çeşitli yerlerde yorumlarda bu sıkıntının sanki FED’i likidite vermeğe devam ettirecek zorunda bırakacakmış gibi açıklamalar görüyoruz. Bu kesinlikle doğru değildir. FED beklentileri karşılığında düğmeye çekinmeden basabilir. Ertelenme sadece ekonomik veriler desteklediğinde söz konusu olacaktır.

BOJ’un para politikasında değişikliğe gitmemesi ve ABD’deki bu sorunun en kısa zamanda çözümünü beklediklerine dair açıklamaları. Tüm dünya’nın ABD’ye odaklandığını göstermektedir.

ABD bütçe sorununa hala çözüm bulunmaması dün €/$ paritesine de yansımaya devam etti. Güne 1,3578 seviyesinden güne başladıktan sonra gelen alımlarla 1,3646 seviyesine kadar yükseldiğini ve 1,3619 seviyesinden kapandığını görüyoruz. Sabah ise 1,3613-1,3632 dar bandında adeta beklemede olan paritede RI risk göstergesi kısa vadede aşırı riskli bölgede sinyalleri üretmeye başladı. Bu sinyaller nedeniyle  her ne kadar orta vade yukarı sinyalleri devam etmekte ise de alım yönünde öneride bulunamıyoruz.

Bir okurumuz konuya çözüm gelirse ne olur diye sormuş hemen cevaplayalım; O zaman sert bir gevşeme ile karşılaşabiliriz. Yani kısa sürede USD ciddi oranda prim yapabilir.

Avro/TL paritesi güne 2,7085 seviyesinden başlamış ve 2,7063 seviyesinden gelen alımlarla 2,7316 seviyesine kadar yükselmiştir.

Kapanışı 2,7298 seviyesinden yapan parite sabah 2,7197-2,7295 bandında işlem gören parite orta vade yukarı sinyalleri üretmeye devam etmektedir. Yatay seyirde hareket eden parite €/$ paritesinde olabilecek sert dalgalanmalardan aynı yönde etkilenmeye devam edebilir.

USD/TL paritesi orta vade yukarı sinyalleri üretmeye devam etmektedir. Yatay seyirde dalgalanan parite sağlıklı bir trend içerisinde değildir. €/$ paritesinin tersi yönde hareket edebilir.

USD/TL paritesi dün 1,9934 seviyesinden güne başlamış ve 1,9929 seviyesinden güne başladıktan sonra 2,0088 seviyesine kadar yükselmiş ve 2,0028 seviyesinden kapanmıştır. Sabah 1,9956-2,0027 bandında işlem gören paritenin net ne yöne gideceği belli değildir.

Önerimiz; her an bir açıklamayla bambaşka bir piyasa görebileceğimizden risk alımı konusunda dikkatli olunmalıdır. Kaldıraçlı işlemlerde muhakkak stop order konulmalıdır.

Saygılarımızla,

Yazarın Diğer Yazıları