Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolardaki gerileme riskine dikkat!

Hikmet BAYDAR

Bigpara Haber

Aşağıda doların TL’ye karşı grafiği bulunmaktadır. Bu grafiğe göre teknik açıdan bakıldığında; doların “gap” denilen bir boşluk oluşturduğu ve birkaç gün içerisinde bu boşluğu doldurmak üzere 1.5840 seviyelerine düşebileceği görülmektedir.

RSI risk göstergesinin 67 seviyelerinde olması yukarı sert hareketin ancak olağanüstü durumlarda, istisnai olarak gerçekleşebileceğini, dolayısıyla kısa vadede hızlı bir yükselişin beklenmemesi gerektiğini göstermektedir. Kısa vadeli bu beklentinin yanında 1.5750 seviyelerinde satıcılı olmaması durumunda tekrar yukarı dönme olasılığı bulunmaktadır.

Ancak son hareketlerin gerekçesine baktığımızda, hareketlerin daha çok Avrupa içerisindeki olumsuz haberlere dayalı olduğunu, Yunanistan’ın notunun düşürülmesi, İtalya’nın görünümünün negatife dönmesi gibi borç problemlerine dayalı olumsuzluklarla EUR/USD paritesindeki dalgalanmanın ağırlıklı olarak USD/TL dalgalanmasına yol açtığı görülmektedir.

Dolayısıyla EUR/USD hareketi belirleyici olmaya devam edecektir. Bu durumda mevcut koşulları yumuşatmaya yönelik açıklamalar veya gelişmeler EUR/USD paritesini yukarı iterken USD/TL paritesini de aşağı itebilecektir.



Beklenti; USD/TL paritesinin 1.5840 seviyelerindeki boşluğu birkaç gün içerisinde kapatması, daha sonra 1.5760 kısa vade desteğini test etmesidir. Seçim döneminden sonra çıkacak tabloya göre not artırımı (bu seviye yabancı emeklilik fonlarının Türkiye’ye girmesi açısından koşul oluşturuyor) akabinde ciddi USD girişi ile TL’nin değerlenmesidir.

ABD’de bulunan bir fon yöneticisinin TL ile ilgili 1.20 olması gereken seviye yorumu bir kenara yazılmalıdır. Şu an cari açık dışında ciddi şekilde eleştirilecek sorun bulunmamakla beraber cari açığın dış ticaret hacmine oranı yüzde 21 seviyelerindedir ve bu seviyeler genelde alışılagelmiş orandır. Cari açığın dış ticaret hacmine oranı 2000 yılında yüzde 26 idi.1993 yılında max 31 seviyesini görmüştür. 21 oranı genelde sık sık rastlanan bir orandır.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları