Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolarda `yön` neresi?

Cuma günü 1,3489 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1,3474-1,3564 fiyatları arasında dalgalandıktan sonra 1,3522 seviyesinden kapanmıştır.

Bigpara Haber
Cuma günü 1,3489 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1,3474-1,3564 fiyatları arasında dalgalandıktan sonra 1,3522 seviyesinden kapanmıştır.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

18/09/2013 günü yaptığı sert yükselişten sonra bu seviyelere adeta çakılan parite yaklaşık 7 iş günüdür 1,3500 seviyelerinin bazen biraz altında bazen de biraz üstünde işlem görerek 7 günü geçirmiştir. Bu hafta da 1,3460-1,3580 bandını ne tarafa zorladığını izleyeceğiz ihtimal şimdilik aynı orandadır. Paritenin yatay seyirde hareket ettiğini ve sağlıklı bir trend içerisinde olmadığını unutmamakta fayda var. Bu nedenle sürpriz gelişmelere bağlı dalgalanma potansiyeli bir hayli yüksektir.

Avro/TL paritesine baktığımızda ise teknik göstergelerin ciddi çelişkiler oluşturduğunu görüyoruz. Orta vade göstergeler yukarıyı işaret ederken, RSI göstergesinin riskli sinyali vermeye yakın olması ve en önemlisi Bollinger Band göstergesinde üst bandın delinmesi yakında hafif bir gevşemenin olabileceğini  göstermektedir. Daha önce üç denemesinde 2,7500 seviyelerinden sert satışlarla karşılaşmıştı. Bu nedenle 2,7500 seviyelerinden satış gelmeyeceğine emin olmadan yeni alım yapılması risklidir.

USD/TL paritesine baktığımızda Cuma günü 2,0234 seviyesinden güne başladığını ve 2,0161 seviyesine gevşedikten sonra gelen alımlarla 2,0433 seviyesini gördüğünü gözlemliyoruz. Kapanışı 2,0304 seviyesinden yapan paritede orta vade göstergeler geçen hafta Çarşamba gününden beri yukarı sinyalleri vermeye devam etmektedir.

2,0400 seviyelerinin üzerinde daha önce birkaç kez satış gelmiş olması ve bu seviyelerinin önemli bir direnç bölgesi oluşturması nedeniyle alım konusunda tereddütlüyüz Dirençler aşılmadan yeni alım düşünülmemelidir. Potansiyel olarak 1,9500-2,0680 aralığında her noktaya kolaylıkla gidebilecek konumdadır.

Sn Babacan’ın kur hedefinin olmadığını açıklaması yanında  1.80 rakamının güçlü sermaye akımlarıyla görülebileceğine değinmesi TCMB açıklamasıyla örtüşüyor.

FITCH’İN Türkiye’ye net sermaye girişinin yavaşlamasının ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini, ancak ekonominin temel göstergelerinin güçlü olması nedeniyle bir krizi tetiklemeyeceğini açıkladı. Bu durum yabancıların Türkiye ekonomisine olan güvenini pekiştirebilecek bir açıklamadır.

Yurt dışında ise gündem ABD borç tavanı ve FED sürpiz yaparmı sorusu olacak bu arada FED’de tahvil alım programı ile ilgili açıklamanın önceden basına sızdırıldığı yönündeki soruşturma ise çok önemli. Sonucu olumsuz çıkarsa sisteme güven zedelenebilir.

Önerimiz; Piyasa kararsızlığı nedeniyle önerimizi saat 11 gibi döviz ana sayfamızda yapacağız. Gün içerisinde sorusu olanlar veya pozisyon konusunda fikir almak isteyenler bu sayfayı doğrudan kullanabilirler.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları