Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolarda ne zaman alış - satış yapmalı?

Bigpara Haber

Sabah itibariyle baktığımızda $/TL dün 1.8459-1.8716 bandında hareket görerek 1.8716 kapatmış (kapanış Türkiye kapalıyken olmuş ve bizim eve giderken gördüğümüz rakamla alakası yok!). Daha iyi anlaşılması için söylüyorum. Türkiye saatiyle dün akşam 18.00’da 1.8570 civarında idi. 

Sonra ise teknik olarak yukarı sinyali vermiş sabah da hareketsiz bekliyor. Sabah itibariyle 1.8686-1.8712 bandına sıkışmış durumda. Daha önce ‘TL sahipsiz kaldı’ başlıklı yazımda buna benzer manipülatif sayılabilecek hareketlere dikkatinizi çekmiştim. Zira TL 24 saat işlem görüyor ama kontrol sadece Türkiye iş saatlerinde olabiliyor.

€/$ 19/10-10.11.2010 tarihleri arasında 1.37- 1.42 bandında dalgalanırken, $/TL 1.43 seviyelerindeydi. Şimdi 1.86’nın üzerinde. Hatırlarsanız daha önceki yazılarımızda bu hareketi detaylı olarak yorumlamıştık. Özetle TL’nin bu her iki para birimine karşı değer kaybetmesini sağlayacak bir olumsuz veri yok (İsrail ile ilişkilerin gerilmesi dışında). Kısacası fark ekonomik değil dış politika ile alakalı. Bu durumda ekonomik verileri kullanarak açıklama yapacaksak.

Fark Türkiye’nin TL cinsi notunun artması, Türk eurobond ihraçlarına tarihi en düşük faizlerle yoğun talep gelmesi (Avrupa Merkez Bankası’nın İtalya, İspanya gibi ülkelerin tahviline temerrüde düşmesinler diye alım desteği verdiği dönemde). En belirgin farklar bunlar. Sanırım bunun Türkiye ekonomisine verdiği / vereceği zararlar görülerek bazı tedbirler alınacaktır. En önemli sinyali de TCMB’nin döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumu düşüncesini açıklamasıdır. Elinde bunu ispat edecek bir sürü veri olduğuna da eminim.

Kısacası $/TL Türkiye’nin döviz cinsi notunun hala anlaşılması imkansız nedenlerle yükseltilmemesinden tutun da gece fiyatları yukarı çekerek teknik anlamda piyasayı yükseltme hareketine kadar bir sürü oyunun ortasında kalmış durumda.

Teknik olarak 1.82-1.89 aralığında her türlü hareketi yapabilecek konumda. Sağlıklı trend için bu iki noktadan birini kırması gerekiyor.

Günlük olarak 1.87’nin üzerinde satış, 1.8460 seviyesinden de satılanı yerine koymak mümkün gibi görünüyor.

Size öğleden sonra yazacağım diğer yazımda $/CHF ve $/JPY grafiklerini yorumlayacağım.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları