Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolarda gevşeme olacak m?

Bigpara Haber

Cuma günü 1.8701-1.8895 bandında hareket eden $/TL kapanışı 1.8858 seviyelerinden yaparak hala çıkışa istekli olduğunu göstermiştir. Perşembe günkü 1 günlük aşağı sinyali vermesine karşı gevşemeden günü yükselerek kapatması trendin hala güçlü olduğunu gösteriyor.

Yukarı trend 14 iş günüdür devam ediyor bu yaklaşık 3 haftaya yakın bir süreyi kapsamaktadır. Normal şartlarda ufak ufak kar realizasyonları görmemiz gerekirken bu denemelerin çok küçük marjlarda kaldığını görüyoruz. 1.75 seviyelerinden gelen trendde henüz önemli bir kar realizasyon süreci göremedik. 1.87-1.90 bandı önemli bir direnç seviyesi olduğu için buralardan alım önermiyoruz. Ancak hala aşağı sinyali gelmiş değil.

€/$ grafiğine baktığımızda neden $/TL’de trendin yukarı yönde olduğunu biraz anlayabiliyoruz. Perşembe günü 1 günlük yükseliş sinyali veren €/$ Cuma günü sert düşüşle 1.3213 seviyesine kadar düşmüş. Bu paritede günlük yukarı sinyali gerçekleşmemiş ve aksine gün içi olumsuz haberlerle olduğunu düşündüğüm sert bir düşüş gerçekleşmiştir. Bu hareket benzer durumun $/TL’de de oluşmasına yol açmıştır.
 
Günlük işlemlerde bu tür sürprizler ara sıra olmaktadır. Perşembe günü yazdığımız günlük yukarı beklentimiz gerçekleşmemiş. Buna bağlı günlük TL’de aşağı yönlü işlem önerimiz de tutmamış. €/$  20 iş günüdür, 1.4250 seviyelerinden beri aşağı sinyali üretmeye devam ediyor. Ciddi kar realizasyonları gelse de akabinde trend yönünde daha güçlü hareketlerle yön aşağı doğru devam etmiştir. Bu durum €/TL’de de aşağı yönlü baskı oluşturmaktadır. Türkiye’de belirleyici döviz USD olduğu için $/TL üzerinden oluşan fiyata €/$ paritesi uygulanarak €/TL değeri bulunmaktadır. Bu nedenle €/$ aşağı gittiği sürece €/TL’nin başka şansı kalmıyor.

Burada tek istisna sepet bazında TL değer kaybederse o zaman €/$ paritesindeki düşüşünün tamamı €/TL’ye yansımayabiliyor. Bu açıklamalardan sonra okurumuzun talebi üzerine €/TL grafiğine bir bakalım; 2.43 seviyelerindeyken gelen sert alımlarla 2.50 seviyelerine yükselmiş yaklaşık 6 iş günüdür de bu seviyelerde sıkışmıştır. Şimdilik 2.42-2.57 bandında dalgalandığını görüyoruz. Eğer €/$ da düşüş olmasaydı şu an bandın üst kısımlarında olacaktı. Şimdilik yukarı trend devam ettiği için satılmasını önermiyoruz.

Gelelim son gelişmelere; IMF’nin İtalya’yı piyasadan daha ucuza fonlayacağı ve Euro bölgesi çekirdek ülkelerinin ortak tahvil ihraç etme fikrini değerlendirdikleri haberleri tahvil piyasalarında faiz oranlarındaki yükselişi durdururken, Euro/Dolar paritesi 1,32 seviyesindeki seyrine devam ediyor. ABD’de bütçe planı üzerinde anlaşma sağlanamamasının ardından 10 yıl vadeli ABD hazine tahvili %2 seviyesine yükseldi. ABD’de de bono satışları faizleri yukarı itecek görünüyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Belçika’nın kredi notunu AA’ya indirirken, görünümü negatif bıraktı. Bu durum AB Bölgesinde krizin yayılmakta olduğunu gösteriyor. Moody´s yayınladığı özel raporda, Euro bölgesinde kamu borcu ve bankacılık krizinin hızla büyümeye devam etmesinin tüm Avrupa ülkelerinin kredi notlarını tehdit emekte olduğunu bildirdi Almanya, Euro Bölgesi´nin merkezinde yer alan diğer 5 ülke ile birlikte yüksek kredi notlarına istikrar kazandırmak için ortak tahvil ihraç etme fikrini değerlendiriyor.

Çin’in egemen varlık fonu China Investment Corp´un (CIC) Başkan Yardımcısı Jesse Wang, Avrupa´nın içinde bulunduğu kriz ile başa çıkmasına dolaylı katkı sağlayabileceklerini söyledi. Kısacası AB bölgesinde durum her geçen gün kötüye giderken Çin gibi eli taşın altında olanlar da dışardan sözle destek vermeye devam ediyor. Bu arada ABD’de faiz yükselişlerinden payını almaya başladı.

Glelim günlük önerimize; 1.88 seviyelerinden $/TL satarak gelecek kar realizasyonlarını kara çevirmek mümkün görünüyor. Bu arada dövizi olmayanlar Vadeli işlemler ve opsiyon borsasında USD kontratı satarak bu işlemi yapabilirler. Her kontratın 1000 USD karşılığı olduğunu düşünerek kontrat büyüklüğüne göre hareket etmeyi unutmayın. Kaldıraç kullanmak çok riskli.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları