Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolarda düşüş sürecek mi?

Dün dolar 1.7969 seviyelerinden açılarak 1.8054 seviyesine kadar yükseldi

Bigpara Haber
Dün 1.3111 seviyelerinden güne başlayan €/$  paritesi 1.3119 seviyelerinden gelen satışlarla 1.3029 seviyelerine kadar gevşemiş ve 1.3046 seviyelerinden kapanarak zayıf görünümünü sürdürmüştür.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Son 3 gündür zayıf bir görünüm sergileyen parite bu sabah 1.3085-1.3034 bandında hareket ederek aynı görünümünü muhafaza etmiştir.  Aşırı riskli bölgede olduğuna dair sinyaller hala devam eden paritede orta vade yukarı sinyalleri henüz son bulmuş değil. Bunun için 1.2940 seviyesinin altına sarkması gerekmektedir. Şimdilik daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi yukarı pozisyon riski almamakta fayda var.

Tüm Dünya’da parasal genişleme konusunda çeşitli uygulamalar görmeye başladık. Global büyümedeki zayıflık, fiyat risklerinin aşağı yönde olması FED’in sınırsız tahvil alım programından tutun, ECB’nin borçlanma sorunu olan ülkelerin tahvillerini almasına kadar birçok yerde parasal genişleme uygulamaları var. Bu uygulamaya BOJ da katılmış durumda. Parasal genişleme piyasalara pembe bahar havası verirken, paranın kontrolünde olabilecek sıkıntı bir anda enflasyonist baskıya dönebileceğinden makro verilerin hızla bozulabileceği kaygan bir zemin de yaratılmış oluyor. Parasal genişlemenin bir de geri dönüşünü iyi organize etmedikleri takdirde not düşüşlerine kadar varan ciddi bir fırtınaya sebep olunacak bir yola girilmiş durumda.

Diğer bir yandan TCMB Satış oranlarında 150 baz puanlık indirim yaparak piyasaya TL borçlanmanızı daha düşük faizle karşılama cesaretim arttı mesajı verdi. Aslında piyasa şu an bu oranı pek fazla umursamıyor. Her gün artıda olan ve 5 civarında oranlarla parasına verim bulabilen bir yatırımcı kitlesini etkilemek için TL satış oranlarından ziyade IMKB repo piyasasında O/N alış oranını aşağı çekmesi daha etkili olabilirdi. Bence bu yapılmalıydı. O zaman kredilerde de gevşeme olabilir. Çünkü repo’da para satmanın cazibesi azalacağından kredi şartları daha da hafifleyecekti.

TCMB’nin bu operasyonu parasal genişlemeye karşılık yapılan bir uygulama gibi geldiğinden gerçekten piyasalarda bir değişiklik yapmasını beklemem mümkün değil.

$/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.7969 seviyelerinden açılarak 1.8054 seviyesine kadar yükseldiğini, daha sonra gelen satışlarla 1.7913 seviyelerine kadar düştüğünü ve 1.7966 seviyesiyle günü kapattığını görüyoruz. Orta vade aşağı sinyalleri hala devam etmektedir. 1.79-1.7930 bandı önemli bir destek seviyesi konumundadır. Çıkış için 1.8015 seviyesinin üzerinde güçlü durması gerekirken, orta vade aşağı sinyallerinin son bulması için 1.82 seviyelerine kadar yükselmesi gerekmektedir.

€/TL grafiğine baktığımızda; Dün 2.3567 seviyelerinden güne başlayan €/TL paritesinin 2.3651 seviyesinden gelen satışlarla 2.3389 seviyesine kadar gevşediğini gözlemliyoruz. Kapanışın 2.3441 seviyesinde olması da zayıf görünümün sürdüğünü gösteriyor. Bu sabah fiyat hareketlerine baktığımızda 2.3456 seviyesinden gelen satışlarla 2.3364 seviyesine kadar gevşemenin sürdüğünü görüyoruz. Aşırı riskli bölgeden henüz çıkmış değil. Orta vade yukarı sinyallerinin sona ermesi için 2.3350 seviyesine inmesi yeterli olacaktır. €/$ paritesindeki aşağı yönde oluşabilecek hareketlerin burada düşüşü tetiklemesi beklenebilir.

USD/JPY paritesinin grafiğine baktığımızda orta vade yukarı sinyallerinin 3 gündür gelmeye devam ettiğini 79.50 direncini tekrar test edebileceğini gözlemliyoruz. Bu durum JPY’nin TL’ye karşı fiyatını düşürücü etki yapabilir.

GBP/USD aşırı riskli bölgede olup set düşüşler gelebilir. Burada “long” olanların iyi düşünmesinde fayda var.

Altın parasal genişleme sarhoşluğunun etkisinde görünüyor. Aşırı riskli bölgede orta vade yukarı sinyalleri eşliğinde yatay seyirde dalgalanıyor. Burada gelebilecek bir satış 1.725 ONS/USD seviyelerine bir anda indirebilir. 1.775 ONS/USD önemli bir direnç seviyesidir.

Son sözümüz Finlandiya Başbakanının bugünkü açıklaması “İspanya için durum iyi değil”. Bu durum oynaklıkların önümüzdeki dönem artacağının sinyalidir.

Bugün için önerimiz; 1.3065 seviyesinin üzerinde €/$ satarak gevşeme potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları