Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolarda bu harekete dikkat!

Bugün €/$ paritesi için önemli bir gün...

Bigpara Haber
€/$ paritesi adeta çakıldı. Daha birkaç gün önce 1,3800 seviyelerinin üzerinde işlem gören parite Cuma günü 1,3556 seviyesinden güne başladıktan sonra 1,3590 seviyesinden gelen satışlarla 1,3484 seviyesine kadar adeta çalışmış ve 1,3489 seviyesinden kapanmıştır.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah ise 1,3442 seviyesine kadar düştükten sonra toparlanarak 1,8484 seviyelerine kadar tepki alımıyla toparlanmış görünüyor.

Bugün €/$ paritesi için önemli bir gün. Çünkü gelen satışlarla 1,3470 seviyelerindeki önemli desteğinin de altına sarktı. Bu seviyelerin üzerinde tutunmayı başaramazsa 1,3400 desteğini zorlama ihtimali çok yükselecek.

€/$ paritesinde orta vade göstergeler tamamen aşağıya yöneldiği için alım önerisi yapamıyoruz. Ancak tepki alımı ihtimali artmıştır.

Avro/TL paritesi Cuma günü 2,7060 seviyesinden güne başladıktan sonra 2,7022 seviyesinden gelen alımlarla 2,7185 seviyesine kadar yükselerek 2,7158 seviyelerinden günü tamamlamıştır. Bu sabah ise 2,7096-2,7246 bandında hareket etmekte olan parite orta vade yukarı sinyalleri vermeye devam etmektedir. Cuma gününe göre biraz daha toparlandığı görülen paritede 2.7350 seviyeleri önemli bir direnç konumundadır. Göstergelerin aşağı dönebilmesi için 2.6867 seviyelerinden işlem geçmesi gerekmektedir.

USD/TL paritesi Cuma günü 1,9962 seviyesinden güne başlamış ve 1,9929 seviyesinden gelen alımlarla 2.0092 seviyesine kadar yükselmiştir. Kapanışı 2.0083 seviyesinden yapan parite beklentilerimize uygun olarak 2.0000 seviyesinin üzerinde kalmayı başarmıştır. Bu sabah 2.0179 seviyesine kadar yükselmeyi başaran paritede orta vade yukarı sinyalleri devam etmektedir.

USD/TL paritesinde yukarı sinyalleri ve yukarı yönlü hareketi devam etmekle beraber €/$ paritesindeki olası tepki alımları burada aşağı yönlü dalgalanmaya neden olabilir.

Yurt dışında zayıf AB bölgesi verileri ve ECB faiz indirimi ile ilgili spekülasyonlar gündemi işgal edebilir. Burada tepki çıkışı için kılıf aramaya çalışacaklar gibi bir görüntü var.

Yurt içinde ise enflasyon verisi bir miktar etkili olabilir.

Okurlarımızdan birisi TCMB’nin 1.92 USD/TL öngörüsünün mümkün olup olmadığını sormuştu. Hemen cevaplayalım; Arkasında Türkiye’ye girecek sermaye akımlarına yönelik bir tahmin olabilir. Bu detayı bilemiyoruz. Ancak mevcut konjonktürde bu kadar dalgalı bir piyasa da herşey mümkünken Sürpriz olarak o seviyeler de görülebilir. Şimdilik trende ters bir seviye olması nedeniyle, mevcut verilere göre bu ihtimali son derece düşük buluyoruz.

Avro’yu nereden satalım sorusuna cevabımız ise €/$ paritesinde yönün aşağı olması ve bu arada tepki alımları gelme ihtimali nedeniyle 1.3640 seviyelerine geldiğinde satışın düşünülebileceğini söylemekle yetinelim.

Değerli okurlarımız; Piyasalarda hareketlere bağlı olarak gündem de sürekli değişmektedir. Düne kadar FED tahvil alımı gündemdeyken şimdi zayıf Avrupa verileri konuşuluyor. Gündem ve zemin kaygan olduğu için veriler çok sağlıklı değil. Aman dikkatli olalım ve aşırıya kaçmayalım.
Önerimiz; Tepki çıkışı için €/$ paritesinin izlenmesinde fayda olabilir.

Saygılarımızla,

Yazarın Diğer Yazıları