Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolar yükselişine devam eder mi?

Dün orta vade aşağı sinyalleri üretmeye başlayan €/$ 1.35 seviyelerinden gelen sert düşüşü hazmetmeye çalışıyor

Bigpara Haber
Dün orta vade aşağı sinyalleri üretmeye başlayan €/$ 1.35 seviyelerinden gelen sert düşüşü hazmetmeye çalışıyor. Bu nedenle 1.3160 seviyesinden 1.3242 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah itibariyle 1.3188-1.3226 bandında hareket etmesi ve dün gördüğü en yüksek seviyeyi yukarı test edememesi hala pek güçlenemediğini gösteriyor.

Dün kapanışın yüksek olması günlük yukarı sinyali vermiş olması bugün bir miktar yukarı yapabileceği kanaati uyandırıyor. 1.3292 seviyesine kadar tepki çıkışı gelebilir. Ancak yönün orta vadede aşağı göründüğünü unutmamakta fayda var. Bu nedenle gevşemenin 1.3030 seviyelerine kadar devam etme potansiyeli var. Bu parite işlem yapmak ve yeni pozisyon almak için riskli görünüyor. Gördüğünüz gibi her iki tarafa da salınım yapabilecek konumda.

Yurt dışındaki genel havaya bakarsak; aşırı para pompalanmış sistemi çevirmeye çalışan hatta riski üstlenmek zorunda kalan Merkez bankaları, beklentilerden kötü gelen satışlar, resesyon sinyallerinin artması gibi olumsuz gelişmeler bulunuyor. Aslında Çin’de de yavaşlamaya işaret eden veriler iyice sinirleri germiş durumda.

Yurtiçinde de veriler pek tat vermiyor. Kısacası Dünya’daki genel hava içeri de yansımaya başlamış durumda, ÜFE’nin eksi çıkması, üretim ve ciro endekslerinin aşağı dönmeye başlaması, sektörel bazda kredilerin azalması ve bazı sektörde kredi takiplerinin artış trendine girmesi gibi birçok olumsuzluk sözkonusu. Kısacası içerideki veriler iyi değil ancak dışarı bizden kötü. Dolayısıyla kurları tek yönlü bozacak bir etki yapması anlamlı olmaz.

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vadeli çıkış sinyallerine uygun hareket ettiğini görüyoruz. Dün 1.7658-1.7761 bandında hareket ederek 1.7709 kapanmış, bu sabah da 1.7798 seviyesine kadar yükselerek yukarı yöndeki gücünü göstermeye devam etmiştir. Bugün 1.7850 seviyelerini test etmesini beklediğimiz $/TL yukarı yönlü hareketine devam edebilir.

€/TL grafiğine baktığımızda; Dün 2.3338-2.3445 bandında hareket etmiş ve bu sabah da 2.3488 seviyelerine kadar yükselmiştir. 2.37 seviyelerinden gelen sert düşüşle 2.32 seviyelerine kadar gelmesi orta vade aşağı sinyali verdirmiş olsa da, son 3 gündür beklediğimiz tepki hareketi gerçekleşiyor. Tepki hareketinin 2.3550 seviyesine kadar sürmesi beklenebilir.

Önerimiz; $/TL alım pozisyonunuzu sürdürmeniz ve 1.77 seviyesinde alım yaparak yükselişleri değerlendirmeniz bize daha mantıklı olacak gibi görünüyor. Şu aralar kur riskinizi iyi yönetmeniz gereken bir dönem.


Saygılarımla;

Yazarın Diğer Yazıları