Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolar ve diğer paralar ilişkisi

Bigpara Haber

Aşağıdaki grafikler, Avro, Japon Yeni, İsviçre Frangı ve TL’nin USD’ye karşı fiyat hareketlerini göstermektedir. Örneğin; 2007 yılında 125 Japon yeni 1 USD ederken bugünlerde 76-78 bandında hareket etmektedir. İsviçre Frangına baktığımızda da tablo buna benziyor.

Örneğin; 1 USD 1.25 CHF iken bugünlerde müdahalelerle 0.75 CHF etmektedir. Avro grafiği görüldüğü gibi ters çünkü burada daha öncekilerin aksine 1 avro kaç dolar eder mantığı var. Dolayısıyla 2002’lerden gelen yukarı trendle 1’lerden 1.25’lere oradan da bugün 1.44’lere geldi. Tabi 1.60’ları arada gördüğünü de hepimiz biliyoruz.

Gelelim TL’ye; Japon Yeni, İsviçre Frangı ve Avro USD’ye karşı değer kazanırken 1 USD tüm Dünya trendine aykırı olarak 1.20 TL’den 1.75 TL’ye yükselmiş. Yani TL Dünyanın en kötü performansını göstermiş. Makro veriler bunu desteklemediği halde böyle. Bir de destekleseydi kim bilir neler olurdu.

İşte bu yüzden TL’nin bu hareketini çok yadırgıyoruz. Kaldı ki ara malı ithalatı nedeniyle güçlü TL ucuz girdi anlamına geldiğinden rekabetçi fiyat vermeye de bu hareket engel olmaktadır.

Önerimiz; global trende uygun olarak son zamanlarda orta vadede aşağı sinyalleri veren TL’de pozisyon alarak USD’den çıkmaktır.




Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları