Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolar `sat` sinyali mi veriyor?

Bigpara Haber
Bir temmuz ayını dalgalanmalarıyla geride bıraktık.$/TL 1.60 seviyelerinden 1.73 seviyelerine kadar önemli bir çıkış hareketi gerçekleştirdi.

Öyleki reel sektör fiyatlarını belirleyemediği için neredeyse bekleme noktasına gelmek üzereydi. Kısacası ekonomide çarklar ciddi bir yavaşlama içerisine girmişti.
 
Nihayet TCMB`nin döviz kurlarıyla ilgili açıklamaları, döviz alım ihalelerini iptal etmesi ve karşılıkları yeniden düzenleyerek piyasaya kaynak aktarması tansiyonu azalttı.

Ancak henüz düşürmedi. $/TL orta vadeli aşağı sinyalleri üretmeye başlamış bulunsa da, bu hareketin birden eski seviyelere dönüş şeklinde yorumlanmaması gerekir.Dönem dönem tepki çıkışları olacaktır. Ancak artık 1.70-1.73 bandı önemli bir direnç seviyesi halini almıştır. 
 
Dış ticaret verilerinde beklenenden biraz daha yüksek cari açık verisi açıklanması nedeniyle cuma günü $/TL tekrar 1.69 seviyelerine yükseldi. Ancak açık rakamı beklentiden (9.5) çok da uzak değil. Burada önemli olan reel sektörün risk azaltıcı mali işlemlerle bu oynaklıklara karşı hazırlıklı olmasıdır.
 
Batıya baktığımızda ABD`nin temerrüd (hazine borçlarını ödeyememe riski) devam etmektedir. Moody`sin İspanya`nın notunu indirebileceği uyarısıyla İspanya karıştı ve erken seçim çağırısı yapıldı. Kısacası AB bölgesinde de sorunlar devam ediyor.
 
Bugün önerimiz; Orta vadeli sat sinyali veren $/TL`de 1.70 seviyeleri ve üzerinde kademeli satış yapmak, akabinde de  günlük 1.68 seviyelerine gevşemelerde de kademeli yerine koymak olabilir.
 
Saygılarımla,
 
Hikmet Baydar
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları