Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

DİKKAT! Yakında fırtına kopabilir...

USD/TL`ye baktığımızda; yatay seyirdeki hareketlerine devam ettiğini ve orta vade aşağı sinyallerinin çok zayıfladığını görüyoruz

Bigpara Haber
€/$ paritesinde aylık bazda (orta vade) aşağı sinyalleri gelmeye devam ederken sinyallerin son derece zayıfladığını görüyoruz. 1.30 seviyeleri aşağı sinyallerinin bozulması için yeterli seviyelerdir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Son zamanlarda yatay seyir içerisinde hareket etmesi ve 1.2840-1.2940 bandından çıkamaması yakında bir sert hareketin sinyallerini de beraberinde getiriyor. Bu sert hareket birkaç gün içerisinde gelebilir.

Ancak yön konusunda henüz netleşemedik. Yazımızın gecikmesinin sebeplerinden birisi de budur. Dün 1.2880-1.2968 bandında hareket etmesi ve kapanışın en yüksek seviyeye yakın olmaması bugün de güçlü bir yukarı hareket etmesini beklememize yol açmaktadır. Tekrar belirtmekte fayda var yatay seyirler orta vade analizlerin hata yapmasına neden olabileceği için dikkatli olmanızda fayda var.

EUR/TL grafiğine baktığımızda; orta vade aşağı sinyallerin son derece zayıfladığını, bugün 2.3260 seviyesinin üstünün yukarı sinyalleri verdirebileceğini görüyoruz. Dün 2.3075-2.3205 bandında hareket eden parite bu sabah 2.3185 seviyesine kadar yükselebilmiştir. Birkaç gün içerisinde yukarı sinyalleri gelebilir.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Yatay seyirdeki hareketlerine devam ettiğini ve orta vade aşağı sinyallerinin çok zayıfladığını görüyoruz. Son zamanlarda 1.79 civarında sıkışması hareket marjlarının daralması yakında fırtına kopabilir demek. Aşağı veya yukarı yönde bir dalgalanmaya doğru gidiyoruz. 1.7996 seviyesinin üzerine çıktığı an orta vade aşağı sinyaller bitecek ve yukarı sinyalleri gelmeye başlayacak. Bu durgunluk umarız fırtına öncesi sessizlik değildir.

Eylül enflasyon rakamının beklendiği gibi yüksek çıkmasından sonra yıl sonu enflasyon beklentileri bir miktar yükseldi. Burada önemli olan nokta reel getiri hesaplamasında enflasyon verisinin önemli olması. Enflasyondaki yükselme eğilimi nominal faizlerde de yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Bu durumun bizimle alakası ise; Faizler yükseliş trendine girerse, TL değer kaybetme sürecine girer. Bu geçmiş zaman veriler analizinde Türkiye’de geçerli olan bir saptamadır. Bu nedenle faiz hareketlerini yakından takip etmek durumunda kalıyoruz.

Önerimiz; kaldıramayacağınız yükün altına girmemekte fayda var. Zira yakında büyük hareketler gelebilir.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları