Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dikkat! TL bugün değerli...

Bigpara Haber

Dün 1.3411-1.3317 bandında hareket eden €/$ günlük yukarı sinyale vererek kapanmış, sabah ise 1.3352-1.3298 bandında hareket etmiş, son işlemler ise 1.3305 civarında oluşmuştur. Orta vade aşağı sinyalleri 19 iş günüdür gelmeye devam ettiği için yakın zamanlarda bir tepki alımı gelme olasılığı bir hayli artmıştır. 1.32 seviyelerinin önemli bir destek görevi görmesi nedeniyle önümüzdeki bir iki hafta Avro’nun nisbeten güçlenen bir görüntüsünü görebiliriz. Ancak bunun için Avro Bölgesi’nden olumlu bazı haberlerin gelmesi de gerekiyor.

Dün Avrupa Komisyonu parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn’in açıklamaları krizin boyutlarını açıkça ortaya koyuyor. Almanya’nın borçlanma ihalesinde karşılaştığı sorunun, borçlanma probleminin sağlıklı ekonomilere de sirayet etmeğe başladığını gösterdiğini söyledi. Almanya €’nun başladığından bu yana en başarısız ihalesini gerçekleştirmiş durumda. Bu veri €’nun güçlenmesini zorlaştırıyor.

Bu olayın çok iyi irdelenmesi gerekiyor. Çünkü bunun Türkiye’ye yansıyıp yansımayacağı da işin bir diğer boyutu. Bildiğiniz gibi ECB bir süredir İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa gibi borçlanma sorunu çeken ülkelerin devlet tahvillerini alarak faizin yükselişini yavaşlatmaya çalışıyor. Ancak her tahvil alımı da likiditesini kaybetmesine yol açıyor. Bunun bir yerde sonunun gelmesi gerekiyor aksi halde tek alıcı ECB olacak. O zaman ECB nasıl likidite sağlayacak konusu gündeme gelecek (hatta geldi bile). İlk sinyaller Almanya tahvillerinde de ikinci elde faizlerin yukarı gitmesiydi ve o sinyal gelince sizlerle eski yazılarımda paylaştım. Kısacası AB de sorunlar artarak devam ediyor bilginiz olsun. Detaylara girersem bu yazılar biraz Brezilya dizilerine döner  . Örneğin; İtalya ve İspanya tahvillerinde faiz yükselişi devam ediyor ve daha bir sürü böyle olumsuz haber var.

Türkiye’de ısınan ekonomiyi soğutmak için alınan sıkılaştırıcı tedbirler (tüm itirazlarıma rağmen) maalesef başarılı oldu ve resesyonda olan global ekonominin sorununu hemen içeri alıverdik. Ticari aktivitenin yavaşlaması FITCH tarafından görünüm indiriminde bahane olarak kullanıldı. 3. çeyrek konut satışlarının bir önceki döneme göre azalması gibi veriler de bunun ispatı durumunda. TCMB’nin faiz değiştirmemesi ve görünüm değişikliğinin anında yapılması artık ne kadar tesadüf takdir sizin.

Bu arada önemli bir gelişme; Dün piyasayı TL fonlayan TCMB’nin piyasada sağladığı likidite ile $ alımını kolaylaştırabileceği düşüncemi sizlerle paylaşmıştım. Bugün TCMB repo ihalesi açmıyor. Böylece TL bugün değerli olacak. Zamanında alınan önemli bir tedbir.

Bizi ilgilendiren ana konu AB Bölgesi’ndeki borçlanma sorununun Türkiye’ye yansımadığını ispat etmek. Bu nedenle bu aralar Türkiye’nin road show’lar (seyyar tanıtım toplantıları) yaparak yabancıları bilgilendirmesinin tam zamanıdır. Akabinde eurobond ihracıyla gövde gösterisi yaparak borçlanmasının gerçekleştirip piyasaların daha da karışacağının artık kesin olduğu önümüzdeki döneme rahat girmesi gereklidir. Bu yapılırsa sıkıntıları içerde daha hafif hissederiz. Özellikle gelişmekte olan ülke paralarına satış geldiği bu günlerde bu eylem çok önemli.

Gelelim $/TL’ye Dün 1.8738-1.8621 bandında hareket ettikten sonra 1.8701 kapanmış böylece günlük AŞAĞI sinyali vermiştir. Dün riskli olmakla beraber 1.87’nin üzerinden satanların yerine kolayca koyabildiğini gözlemledik. Bugün aşağı yönlü baskıyı biraz daha fazla hissetme olasılığı daha fazla artmış görünüyor. €/$ sürpriz yapıp çok sert düşmezse $/TL 1.8596 rakamını görebilir. Bu arada yukarı orta vadeli trendin devam etmekle beraber kırılması çok zor bir yatay direnç bölgesinde olduğumuzu da hatırlatalım. Kısacası 1.87’nin üzerinden satarak risk almaya değer görünüyor.

Gelelim günlük önerimize; 1.87’nin üzerinden $/TL satarak 1.86 seviyelerine düşüşte yerine koymak günlük işlemler açısından karlı olabilir.


Hepinize iyi tatiller dilerim,
Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları