Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dikkat! Piyasalar sığ!

Dün 1.2858-1.2965 bandında hareket eden €/$ kapanışı günün en yüksek değerlerine yakın yaparak günlük yukarı sinyali verdi...

Bigpara Haber

Dün 1.2858-1.2965 bandında hareket eden €/$ kapanışı günün en yüksek değerlerine yakın yaparak günlük yukarı sinyali verdi. Ancak orta vadeli aşağı sinyalleri devam ediyor. Yukarı dönüyor diyebilmemiz için kolaylıkla 1.3050 seviyelerinin üzerine çıktığını görmemiz gerekiyor. Sabah itibariyle baktığımızda 1.2928-1.2966 bandında hareket ettiğini görüyoruz.

$/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.9073-1.9220 bandında işlem gördükten sonra 1.9117 seviyelerinden, günün en düşük seviyelerine yakın bir değerden kapanarak günlük aşağı sinyali verdi. Bu sabah itibariyle 1.9130-1.9159 bandında hareket ettiğini görüyoruz.

Yazılarımıza yorum yazarak katkı sağlayan okuyucularımıza ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim. Gerçekten çok ilginç ve düşündürücü katkılar oluyor. EYoltay başlıklı yazıda reel sektör ile ilgili 1.5 maliyet konusunda okuyucumuz haklı. Ancak Hiçbir firma kendini özellikle kredi alırken TL’nin değer kaybına hazırlamadığı için değer kaybındaki sıkıntıları küçülerek öderken olan çalışanlara oluyor. Benin üzüldüğüm nokta daha çok bu. Yoksa kardan zarar olması son derece doğal. Risk alan bedelini de öder.

Bu arada Türkiye’nin gelir dağılımı bozuk olduğu için kurun yukarı gitmesi maalesef lüks tüketimi etkilemiyor. En bariz örneği lüks araçlara konulan vergiler. Ben demiştim başlıklı yazıda da benim düşüncelerimin paylaşıldığını görüyorum. Dolar başlıklı yazıda düşükten dolar satarak zarar ettiğini söyleyen okurumuz lütfen günlük ve orta vadeli olup olmadığına dikkat etsin. Zira günlük işlemler 1 gün içinde kapatılmalıdır. Bazen zarar da edilebiliyor. %100 karlı işlem Dünya’nın hiçbir yerinde yok maalesef. Dolar 1.77 yorumda $/TL’nin 1.77’ye inebileceği yorumu orta vade aşağı trend nedeniyle o zaman söylenmişti maalesef trendler değişiyor ve buradan trend değişti diyerek okurlarımızla paylaşıyoruz. Trilyonlarca USD ve Avro’nun dolaştığı global piyasada piyango ne zaman TL’ye vuracak bilmek mümkün değil.

Sadece hareketlere ve gelişmelere bakarak tahmin etmeye çalışıyoruz. Bu arada Erdemir başlıklı yazıdaki okurumuz teveccüh göstermiş sağ olsun. Bu Dünya’da en güzel şey bilgiyi paylaşmak. Bu arada Bigpara yönetimi’de sizin talebinizi aynen istedi. Yakında güzel bir 2012 analizini sizlerle paylaşacağım. B.E.T başlıklı yazıdaki okurumuz da artık kriz konusunda haklı olarak tedirgin. Dövizi almak da satmak da oldukça zor bir karar. Borçlu başlıklı okurumuza dün hemen cevap vermiştim.

Bugün TUİK dış ticaret verisi açıklayacak ve açık beklentisi 7.9 milyar USD. Aynı gelmesi piyasayı değiştirmezken yüksek gelmesi TL üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabilir.

ABD’den gelen bazı veriler (bekleyen konut satışları, işsizlik vb) beklentilerden biraz daha iyi geldiği için piyasalarda olumlu bir hava estirmiş. Bunun ne kadar devam edeceği belli değil.

Önerimiz; yıl sonu piyasaların sığ olması nedeniyle günlük işlemler yapmamanızdır. Riski sevenler TUİK verisi konusundaki beklentiye bağlı olarak $/TL alım/satımı yapabilir. Günlük aşağı sinyali nedeniyle satış ve 1.92`nin üzerinde satarak başlamak daha uygun olur.

Önemli: Dış ticaret açığı beklentilerden iyi geldi (7.53 milyar USD).

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları