Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dikkat! Piyasalar iki yöne hareket edebilir!

€/$ paritesi bu seviyeyi bir daha göremeden düşüş trendine girerek 1.2508 seviyelerine kadar düştü...

Bigpara Haber
Dün 1.2608 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi bu seviyeyi bir daha göremeden düşüş trendine girerek 1.2508 seviyelerine kadar düştü.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Kapanışın 1.2528 seviyelerinden olması da bugün için aşağı ihtimalinin biraz daha fazla olduğunu gösteriyor. Geçen Cuma günü gelen sert çıkışla orta vade yukarı sinyali üretmeye başlayan parite o günden beri ufak ufak gevşemektedir. Bu nedenle sizlere yukarı yönlü pozisyon almanızı önermedik. Perşembe günü ECB toplantısına odaklanan parite o güne kadar fazla bir günlük işlem fırsatı vermeyecektir. Zaten dün alanların da pozisyonlarının zarar etmiş olma ihtimali çok yüksektir.

Bu parite için günlük işlem önermiyoruz. ECB toplantısından sonra durumu tekrar gözden geçireceğiz. Şimdilik her şey olabilir. Sığ piyasalar manipülasyona uygun olduğundan alınan pozisyonlardan zarar etme riski çok yüksektir.

€/TL grafiğine baktığımızda her an aşağı dönme ihtimalinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Sağlıklı bir trend oluşumu yok. Şimdilik burada da beklemedeyiz. Perşembeden sonra durum değerlendirmesi yapacağız.
$/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.7970 seviyelerinden başlayarak en düşük 1.7961 seviyesini gördükten sonra yükselişe geçmiş ve 1.8092 seviyesini test etmiştir. Orta vade yukarı sinyalleri devam ettiğinden, çıkışın devam etme ihtimali yüksektir. 1.8075-1.8090 bandı önemli dirençtir. Kırdığı takdirde çıkışı kolaylaşacaktır.

USD/JPY grafiğinde yukarı sinyalleri devam ediyor. Şimdilik yükselen takoz formasyonuna benzer hareketler görüyoruz. 80.10 seviyesinin üzerine çıkabilirse sert yukarı yapabilir. Bence denenebilir.

GBP/USD için aşağı beklentimizi daha önce belirtmiştik. Aşağı trend devam ediyor ve 1.5560 seviyesini tekrar deneme ihtimali fazla. Bu nedenle yukarı yönde pozisyon alanlar dikkatli olmalı.

Yurt dışında resesyon sorunu hala konuşuluyor. AB bölgesi borç sorununun Ülkelerden bankalara sıçraması ve bu sorunu ECB’nin üstlenmesi riskli bir konu. Güven problemini aşmak için neredeyse Avrupa bankalarına ECB kefil olacak. Acaba ECB’nin notu düşer mi? Bence bunu bir kenara yazmak lazım. Bugün piyasalar ECB toplantısı ve Draghi’nin basın toplantısına odaklanacak. Bu nedenle sıkıcı bir gün olacak. Açıklama sonrası ise ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Pozisyon öneremiyoruz.

İçeriye baktığımızda ise beklenenden de düşük gelen enflasyon verisi TCMB’nin elini iyice güçlendirmiş görünüyor. Faiz koridorunu aşağı yönlü daraltabilme potansiyeli var. Faizler düşerken TL değer kazanır. Geçmiş zaman serileri bunu gösteriyor. Bu nedenle çıkış trend analizimize ters bir durum söz konusu. Bu nedenle çıkışı şüpheyle karşılıyoruz.

Önerimiz; USD/JPY yukarı yönlü denenebilir. Bunun dışında yarına kadar Avrupa paralarında işlem yapmamak daha uygun. Çünkü açıklamalar sonrası piyasaların her iki yöne de hareket etme potansiyeli var.

Easing okurumuzun 1.7950 tekrar denenebilir mi sorusuna cevabımız net olarak evettir. Özellikle not artırımı potansiyelinin artması nedeniyle TL’nin değer kazanma potansiyeli orta vadede çok yükselmiştir. Uzun vadeli USD analizi isteyen okurumuza hafta sonu uzun vadeli teknik analizimizi ve beklentimizi ayrıca ek olarak yayınlayacağımızı duyuralım. Sessizlik başlıklı yazı yazan okurumuz için sığ piyasaların her an sürprizler yapabileceğini ve evdeki hesabın çarşıya uymama ihtimalinin her zamankinden daha yüksek olduğunu söylemekle yetinelim.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları