Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dikkat! Bu noktalar oldukça riskli...

Bigpara Haber

$/TL dün 1.8252-1.84 bandında hareket etmiş, Türkiye piyasalarının kapanmasından sonra 1.8596 seviyelerine kadar yükselmiştir. Günün ilk saatlerinde 1.8597’den işlem görmüş ve 1.8486 seviyelerine kadar gevşemiş olup son dakikalarda 1.85 seviyelerinden işlemler geçtiğini görmekteyiz. Kısacası gece yarısı değer kaybeden TL Türkiye piyasalarının açılmasına yakın biraz durulmuş görünüyor.

Orta vadeli yukarı sinyalleri devam ederken önemli bir direnç bölgesine gelmiş bulunuyoruz. Hatırlarsanız 1.85 seviyeleri bizim hedef noktamızdı. Daha önce 1.8750 ve 1.90 seviyelerinden sert satış geldiği için bu noktalar oldukça riskli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.

Artık $/TL sert hareketlerin olabileceği bir noktaya girdiği için doğru yönde alınan hareketlerle tatlı karlar bırakabilir. Yanlış pozisyonlar da ciddi zararlar gerçekleştirebilir. O nedenle aşırı riski göğüsleyemeyecek pozisyonlar almaktan kaçınılması gereken bir seviyedeyiz. 1.80-1.90 arasında her yere gidebileceğini düşünerek pozisyon almanızda fayda var.

€/$ paritesine baktığımızda bir haftaya yakın süredir 1.34-1.3550 seviyeleri arasında yatay seyirde dalgalanmaktadır. Yurt dışındaki olumsuzlukların arasına ABD’nin bütçe açığını kapatmak üzere oluşturulan süper komitenin anlaşmazlıkla sonuçlanması gelecekte ABD’nin temerrüde düşme riskinin devam ettiği anlamına geliyor.

Bu arada görünümün negatif olduğuna dair rating kuruluşları açıklaması var. Ancak bu kadar kötü halde bile ancak görünümü negatife çekebilecek kadar karar alabiliyorlar. Not indirimi onların bağımsızlığının da tescili olacak. Şu ana kadar sicilleri bir hayli bozulduğu gibi rating sistemi üzerinde de çalışmalar yapılıyor. Bu gelişmeler $’ın gücünü olumsuz etkilediği için paritede Avro’ya karşı gücünü kaybetmesi anlamına da geliyor. Yoksa alın birini vurun öbürüne. Her ikisi de temerrüd riski taşıyor.

TL neden değer kaybediyor o zaman? Son zamanlarda TL hem USD’na hem de Avro’ya karşı değer kaybediyor ve makro veriler açısından olumsuz bir durum yok. Kur hareketleri akabinde enflasyonist baskı yaratacak ve beklentileri bozacak diye 25 Temmuz tarihli yazımızda belirtmiştik. Bigpara platformunda eski yazılarımızda bugün için neler söylendiğini rahatlıkla okuyabilirsiniz.

Üzülerek söylüyorum ki, beklentiler bozuldu ve enflasyon çıkış trendine girdi. Bu durum faiz artışına yol açtı. Gerek TCMB’nin borç verme faizini yükseltmesi gerekse bono piyasasındaki satış bizi yükselen faiz trendine sokmuş bulunuyor. Faizlerin yükseliş yaşamakta olduğu süreçte ülke parası değer kaybeder. Şu an bu süreci yaşıyoruz. Hem faizler hem döviz çıkış trendinde. Tabi ki enflasyon da çıkış trendinde olacak. Bu sarmaldan en kısa zamanda çıkmazsak ciddi zararlar göreceğiz.

Gelelim günlük önerimize; Henüz orta vade aşağı trendinde olan €/$ paritesinin tepki çıkışına hazırlanması, ABD de olumsuz gelişmeler olma ihtimalinin artması nedeniyle, 1.3470 seviyelerinden €/$ alarak (dolara karşı euro alarak) tepki çıkışlarını kara çevirmek şimdilik mantıklı görünüyor.

Bu arada Dün bir okurumuz TL’ye karşı Avro’da ne yapalım diye sormuş. Hemen söyleyelim €/$ yukarı ihtimali arttığı için o yükselişi bekleyelim ve o zamana satalım. Son olarak günlük pozisyon önerilerimiz yazıldığı ana kadar olan verilerle önerildiği için sonradan meydana gelen gelişmeler önerilerin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabilir. Bu nedenle günlük önerileri bir gün sonrasına lütfen bırakmayın.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları